Referendumu  prete sankcije

Izvor: Blic, 13.Feb.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendumu prete sankcije

Mada se očekivalo da će Valentin Incko prilikom posete Banjaluci «zavrtati ruke» političarima u RS zbog usvajanja Zakona o referendumu i građanskim inicijativama, nezvanično saznajemo da je visoki predstavnik «više slušao, nego što je pričao».

Po tvrdnjama naših izvora bliskih OHR, Incko navodno neće reagovati nikakvim sankcijama prema RS, prvenstveno prema vladajućoj koaliciji zbog usvajanja Zakona. Visokom predstavniku, tvrdi naš izvor, nije ništa sporno u donetom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zakonu, ali se može očekivati reakcija u slučaju raspisivanja referenduma.

"Samo referendumsko pitanje je nešto sasvim drugo i u tom slučaju se mogu očekivati reakcije OHR. Ali, Incko je uveren da do referenduma uopšte neće ni doći", kaže naš sagovornik.

Nema nesaglasja u OHR

Mada su prekjučerašnji stavovi iz OHR i zvanična izjava Incka bile u mnogome različite, analitičarka Tanja Topić smatra da se ne radi o nesaglasju u OHR. Ona je uverena da ovakvo saopštenje nije moglo da ode u javnost bez Inckovog odobrenja i da to treba posmatrati i kao stav Saveta za primenu mira. „Ne verujem da je referendum moguć u ovoj godini, kako zbog procedure, tako zbog izbora, kaže Topićeva.

Slično je novinarima rekao i Incko, koji je poručio da će njegova kancelarija „prostudirati zakon", naglašavajući da pravi razliku između zakona i referenduma. Međutim, dok je Incko sastančio sa političarima u RS, iz njegove kancelarije u Sarajevu stiglo je mnogo oštrije saopštenje za javnost. Iz OHR su saopštili kako je Incko poručio da su oni koji su podržali zakon o referendumu krenuli u opasnom smeru, te da će se „stranke koje su ga podržale smatrati odgovornim za posledice". Incko im je, navodno, poručio i da „stvaraju duboku zabrinutost među običnim ljudima i rizikuju da RS gurnu u izolaciju". Ovakav stav izazvao je juče burne reakcije u RS, pri čemu su vodeći političari poručili OHR-u kako nema razloga da se preti RS, jer usvajanje ovog zakona - demokratski čin.

«Kada se tvrdi da je nešto neustavno i antidejtonski, onda bi trebalo i da se ponude argumenti. Ako uzmemo u obzir da je Zakon o referendumu postojao 15 godina, da niko nikada nije potegao pitanje njegovog postojanja, ne vidim što bi sada novi zakon koji je u suštini sličan starom bio sporan», kaže poslanik SNSD u NS RS Perica Rajčević.

Predsednik DNS Marko Pavić ocenio je za Srnu da upozorenja iz OHR-a znači sejanje straha među srpske partije i Srbe da odustanu od nečega što je u celom svetu potpuno normalno.

„Onog momenta kad visoki predstavnik ili bilo ko nađe nešto antidejtonsko u nekom činu RS, podržaću da se za takve poteze odgovara. Ali, ako je nešto usklađeno sa Ustavom, sa Dejtonskim sporazumom i najvišim standardima evropske demokratije onda bi za takve antidemokratske poteze trebalo neko drugi da odgovara”, rekao je Pavić.

On smatra da je međunarodna zajednica prva koja bi trebalo da pozdravi takav zakon i izjašnjavanje naroda, jer su međunarodni predstavnici ti koji su došli u BiH „da nas uče demokratiji”, a odjednom su protiv najdemokratskijih akata. Lider socijalista Petar Đokić smatra neverovatnim što visoki predstavnik preti parlamentarnoj većini koja donosi zakone i koja je donela demokratski zakon kakav ima i Austrija, zemlja iz koje i on dolazi.

Kuzmanović: Privrženi Dejtonu

Predsednik RS Rajko Kuzmanović izjavio je da usvajanje Zakona o referendumu predstavlja kontinuitet efikasne zakonodavne aktivnosti NS RS na učvršćivanju vladavine prava i razvoja neposredne demokratije. „Nema razloga za bilo čiju zabrinutost zbog usvajanja ovog zakona jer je RS privržena Dejtonskom sporazumu i uvažava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Sve odluke organa RS i dalje će biti transparentne, legalne i legitimne i neće biti usmerene protiv bilo čijih interesa”, poručio je Kuzmanović.

Dodik: Nije isključen ni referendum

Predsednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je juče da nikad ne isključuje mogućnost da u RS jednog dana bude održan referendum o njenom statusu. „Kada će biti to vreme, treba dobro da se proceni na ozbiljan način”, rekao je Dodik i dodao da ako do referenduma o statusu dođe, to ne treba da bude stvar avanturizma, kako opozicija želi da proizvede. On je rekao da referendum o statusu ne treba da bude tabu tema, podsetivši da je referendum o otcepljenju Srpske bila tema i pre prošlih parlamentarnih izbora kada je pozivanje na ukidanje Srpske bile svakodnevno. „Danas je mnogo bolja situacija”, izjavio je Dodik za Radio RS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.