Referendum više nije tabu tema!

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2010, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum više nije tabu tema!

Šef Kluba poslanika Demokratskog narodnog saveza /DNS/ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragutin Rodić izjavio je da se usvajanjem Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi pokazalo da referendum više nije tabu tema.

"Podržali smo novi zakon svesni težine trenutka u kome se vodila rasprava u parlamentu, razlika među strankama u RS, odnosa bošnjačkih stranaka, kao i odnosa međunarodne zajednice koja, poučena iskustvom iz devedesetih godina prošlog veka, ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << potpuno negativan stav prema ovom pitanju", rekao je Rodić.

On je dodao da je Klub poslanika DNS-a bio uzdržan prilikom glasanja o amandmanima Kluba poslanika SDS-a jer će se odluke o raspisivanju referenduma, prema ovom zakonu, naći pred poslanicima i tada će se o njima i raspravljati.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Borislav Bojić ocenio je neprihvatljivim da Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi ne sadrži obaveznost raspisivanja referenduma prilikom promena ustava RS i BiH i pristupanja vojnim savezima.

On je naveo da SDS neće odustati od akcije prikupljanja potpisa građana za podršku SDS-ovom zakonu o referendumu koji sadrži te odredbe u kojoj je do sada prikupljeno 40.000 potpisa.

"SDS će nastaviti aktivnosti i doći će vreme kada će parlament RS na demokratski način doneti takvu vrstu zakona uvođenjem instituta referenduma koji će obavezivati izabrane predstavnike naroda da postupaju onako kako se izjasne građani na referendumu, uključujući pomenute dve odrednice koje danas nisu našle mesto u ovom zakonu", istakao je Bojić.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović smatra da usvajanje ovog zakona predstavlja "bacanje prašine SNSD-a u oči građanima RS i očigledno skretanje pažnje sa stvarnih i životnih problema građana".

"SNSD ponovo pokušava nekom pričom o referendumu koja se pokazala bespredmetnom, jer je SNSD slagao građane RS 2006. godine kada im je obećao održavanje referenduma o nezavisnosti RS", rekao je Borenović Srni.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke RS u Narodnoj skupštini RS Milanko Mihajlica smatra da je usvajanje Zakona "farsa i da je cilj vladajućih stranaka u RS bio da stave van snage bolji Zakon o referendumu iz 1993. godine".

Mihajlica je rekao je stari zakon obavezivao vlast da poštuje volju naroda i dodao da SRS RS nije podržala novi zakon o referendumu.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije u Narodnoj skupštini RS Petar Đokić rekao je da je dvodnevna diskusija izgledala kao da se već sada razgovara o referendumskom pitanju i datumu, a ne da se radi o zakonu koji tehnički reguliše mogućnost izjašnjavanja građana.

"Opozicija je na neprimeren način previše ispolitizovala ovo pitanje. Svojim diskusijama je delovala preteći prema RS prizivajući osudu i međunarodne javnosti i dela domaće javnosti, kao da RS provodi neku zavereničku aktivnost", rekao je Đokić.

On je dodao da je dobro što je Srpska dobila novi zakon o referendumu koji sadrži standarde i najbolju praksu demokratskih država i republika kakva je i RS.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.