Referendum u Rumuniji mogao bi da ublaži političku krizu

Izvor: Southeast European Times, 28.Jul.2012, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u Rumuniji mogao bi da ublaži političku krizu

Rumuni će u nedelju glasati na ključnom referendumu o opozivu predsednika Trajana Baseskua.

28/07/2012

Pol Kikoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 28.7.2012.

Politička sudbina opozvanog rumunskog predsednika Trajana Baseskua u rukama je preko 18 miliona registrovanih birača, koji će u nedelju (29. jul) glasati o tome da li bi ga trebalo smeniti sa funkcije.

Basesku se nada da će mnogi od njih ostati kod kuće.

Predsednik, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << koji obavlja drugi mandat, opozvan je 6. jula prilikom glasanja u parlamentu koje su organizovali premijer Viktor Ponta i vladajuća socijalno-liberalna koalicija (USL), čime su uveli Rumuniju u političku krizu i izazivali zabrinutost u međunarodnoj zajednici.

Basesku je optužen za prekoračivanje svojih ovlašćenja u sporu sa Pontom, koji je bio lider opozicione stranke pre nego što je postao treći rumunski premijer ove godine. USL takođe okrivljuje Baseskua za mere štednje koje je sprovela prethodna vlada, na čelu sa Emilom Bokom, Baseskuovim političkim saveznikom.

Da bi osigurao Baseskuov poraz Ponta je bezuspešno pokušao da ograniči nadležnosti Ustavnog suda i da usvoji hitnu uredbu kojom se smanjuju standardi za nedeljni referendum o opozivu. Baseskua sa funkcije može da smeni samo većina od ukupnog broja registrovanih birača -- otprilike 9,1 milion. Ponta je pokušao da uvede standard proste većine birača koji izađu na referendum.

I EU i Sjedinjene Države oštro su kritikovali Pontu i USL zbog njihovih koraka protiv Baseskua, koji se uglavnom posmatraju kao napadi na vladavinu zakona i demokratiju.

Baseskuova Demokratsko liberalna stranka poziva birače da bojkotuju referendum kako bi se osiguralo da opoziv bude poništen. "Nije važna Baseskuova fotelja, nego ponovno uspostavljanje funkcionalnosti rumunske države", rekao je Basesku.

Premijera Viktora Pontu kritikovala je EU, ali je rekao da je glasanje o opozivu “školski primer demokratije”. [Rojters]

Ponta je, u tekstu objavljenom u petak na www.foreignpolicy.compriznao da je napravio greške u vezi sa sprovođenjem opoziva i nejasnom komunikacijom u međunarodnim krugovima. Ali, rekao je da je proces opoziva "školski primer demokratije u akciji".

"Baseskuov poziv na bojkot je antidemokratski korak osmišljen da bi se izbegao opoziv po svaku cenu", rekao je on.

Rumuni su podeljeni oko referenduma. "Ostaću kod kuće… ne neophodno zato što želim da pomognem Baseskuu, nego zato što mi je dosta svih ovih političkih prepirki koje su se pretvorile u stalnu bednu predstavu u poslednje 22 godine. Ja u ovoj borbi nemam uloga", rekao je Danijel Rates, 38-godišnji inženjer, u izjavi za SETimes.

Ali, analitičari sumnjaju da će se referendumom staviti tačka na političke borbe. "Ova politička kriza je prevelika da bi se okončala u nedelju. Najviše što referendum može da uradi jeste da je oslabi", kaže Aleksandru Radu, profesor političkih nauka na Bukureštanskom univerzitetu, u izjavi za SETimes.

"Postoje dva radna scenarija u postreferendumskom periodu: Basesku biva opozvan, a USL dobija veću moć i legitimnost, i to na neki način donosi blažu političku klimu. Drugi je da Basesku pobedi i da to dvoje nastave borbu sa ojačanim snagama. U svakom slučaju, nećemo videti kraj ove političke konfrontacije pre parlamentarnih izbora na jasen", dodaje Radu.

Za vladajuću socijalno-liberalnu koaliciju, stvari su sasvim jasne.

"Ako Basesku bude opozvan, vratićemo se normalnosti i državne institucije će funkcionisati. Ako se vrati na funkciju, onda će vlada i dalje biti sprečena u obavljanju svog posla. Gubitnik će biti Rumunija", navodi Eugen Nikolesku, poslanik USL, u izjavi za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.