Referendum u RS za 45 dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2011, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u RS za 45 dana

BANJA LUKA -

Odluka o referendumu na kome će se građani RS izjasniti da li podržavaju nametnute zakone visokih predstavnika, posebno o sudu i tužilaštvu BiH objavljena je danas u Službenom glasniku RS, pa će referendum uslediti za 45 dana.

Prema skupštinskoj odluci referendum će se održati u prvoj nedelji nakon 45 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Parlament RS je nedavno doneo odluku o rasposivanju referenduma u RS, koju je nakon toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potvrdilo i Veće naroda RS, čime su se stvorili uslovi da on bude objavljena u Službenom glasniku RS.

Bošnjački klub u Veću naroda nije se pozivao na veto, nego traži od visokog predstavnika u BiH da reaguje i spreči da na snagu stupi odluka o referendumu, koja je za njih antiustavna i antidejtonska.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić juče je rekao da će sredstva za potrebe održavanja referenduma o nametnutim zakonima visokih predstavnika u BiH, posebno Suda i tužilaštva, biti obezbeđena iz budžetskih rezervi za ovu godinu.

Džombić je podsetio da je referendum osnovno demokratsko i ljudsko pravo svih država i naroda i ne vidi razlog zašto to ne bi bilo pravo srpskog naroda i RS.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, kao i ambasadori zemalja članica Saveta za primenu mira (PIC) u BiH, izuzev Rusije, oštro su osudili donošenje skupštinske odluke o referendumu o nametnutim zakonima visokih predstavnika, posebno Suda i tužilaštva BiH.

Incko nije isključio mogućnost intervencije ukoliko odluka o referendumu budu pravnosnažna.

Za Incka, kao i za druge ambasadore PIC, posebno SAD, skupštinska odluka o raspisivanju refrenduma u RS je antidejtonska i antiustavna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.