Referendum u BiH krši Dejton

Izvor: RTS, 07.Jan.2010, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u BiH krši Dejton

Predlog Vlade RS da se održi referendum o odlukama visokog predstavnika krši Dejtonski sporazum. Kancelarija visokog predstavnika matra da bi referendum dovodeo u pitanje Opšti okvirni sporazum za mir.

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH saopštila je da referendum koji je predložila Vlada Republike Srpske o poslednjim odlukama visokog predstavnika izlazi iz delokruga ustavnih nadležnosti tog entiteta i u suprotnosti je sa njegovim obavezama prema Ustavu BiH. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Taj referendum, koji je predložila Vlada RS predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), bio bi u suprotnosti sa Ustavom BiH i doveo bi u pitanje elemente Opšteg okvirnog sporazuma za mir, navodi se u saopštenju OHR-a i dodaje da je visoki predstavnik već jasno stavio do znanja da se time krši Dejtonski sporazum.

Vlada RS je odbacila odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u vezi s produženjem mandata stranim sudijama i tužiocima u Odeljenju za ratne zločine Suda BiH na tri godine, dok su u Odeljenju za organizovani kriminal strane sudije i tužioci dobili savetničku ulogu.

Odbacujući nametanje takvih odluka visokog predstavnika u BiH, Vlada je zauzela stav, koji je prihvatila i Narodna skupština, da se na području RS o tome izjasne građani na referendumu.

"Vlada RS obavezna je da poštuje Dejtonski mirovni sporazum u celosti i ne treba da osporava mere poduzete na osnovu Dejtonskog sporazuma i rezolucija Saveta bezbendosni UN usvojenih u skladu sa Poglavljem VII Povelje UN", ističe se u saopštenju.

Kancelarija visokog predstavnika ističe da Vlada RS treba da prestane sa ugrožavanjem međunarodnih obaveza i opredeljenja BiH.

Incko: Referendum skreće pažnju sa ekonomskih problema

"Organizovanjem referenduma o ovim pitanjima SNSD manipuliše glasačima u RS kako bi skrenula pažnju sa stvarnih ekonomskih problema sa kojima se suočavaju građani. Takve radnje su suprotne vladavini zakona i ugrožavaju reputaciju RS", ocenjuje Incko.

U saopštenju se podseća da je Incko tokom poslednje posete Banjaluci jasno rekao da "odbijanje najosnovnijih principa Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i standarda međunarodnog prava, znači da SNSD vodi RS na opasan put pravne neizvesnosti".

Zaključci i javne izjave koje negiraju ustavni poredak zemlje i zakonski okvir kojim se regulišu pravosudne institucije BiH, koje dovode u pitanje saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu te poriču činjenice o ratnim zločinima dokazane pred sudom, su, prema tom saopštenju, u gruboj suprotnosti s principom vladavine prava.

Upravni odbor Saveta za implementaciju mira je u više navrata istakao da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente kojima se može suprotstaviti destruktivnim tendencijama, te da neće dozvoliti pokušaje podrivanja Dejtonskog sporazuma.

Inckova kancelarija navodi da je Upravni odbor Saveta za implementaciju mira u više navrata podsetio vlasti i lidere političkih stranaka ove zemlje da je BiH međunarodno priznata suverena država, čiji se teritorijalni integritet garantuje Dejtonskim sporazumom.

"Svako osporavanje osnovnih elemenata Dejtonskog sporazuma smatraće se neprihvatljivim, uključujući i jednostrane radnje usmerene na ugrožavanje ustavnog poretka BiH", piše u saopštenju OHR.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

INCKO: Dodik krši Dejtonski sporazum

Izvor: Danas, 07.Jan.2010

Služba visokog predstavnika u BiH je ukazala da je najavljeni referendum u Republici Srpskoj o samostalnosti u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom. „Planirani referendum koji je predložila Vlada Republike Srpske, predvođena SNSD-om, kojim se u pitanje dovode elementi Dejtonskog sporazum, izlazi...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.