Referendum o ćirilici nepotreban

Izvor: B92, 21.Nov.2013, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Referendum o ćirilici nepotreban"

Zagreb -- Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da su poslednji događaji vrlo loše uticali na ugled Hrvatske.

On smatra i da je neopotrebno organizovati referendum o ćirilici za koji je tzv. Stožer (štab) sa obranu hrvatskog Vukovara započeo prikupljanje ptopisa.

Josipović nije siguran šta će Ustavni sud reći ako inicijativa za organizovanje referendum zaživi, a nije, dodaje, siguran ni da je to pitanje oko kojeg bi bilo ustavno raspisivati referendum. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Smatra da treba razmisliti o pitanjima koja ne mogu biti predmet referenduma jer bi to, po njegovom mišljenju, dovelo u pitanje parlamentarnu demokratiju.

Josipović je uveren da je narod u Vukovaru u ponedeljak, kada je hrvatski državni vrh onemogućen da položi venac na Memorijalno groblje, izmanipulisan i da su za to odgovorne političke stranke.

"Znamo da su u donošenju odluke o uvodjenju ćirilice učestvovale sve stranke, pa i neke koje su danas jako protiv. Kao što je postojala odgovornost kad je bila reč o ulasku Hrvatske u EU, trebalo bi da se oko primene manjinskih prava svi ponašaju odgovorno, a ne da budu licemerni”, rekao je Josipović u intervjuu zagrebačkom Media servisu.

Hrvatski predsednik ukazuje da nije uredu da se danas diže ruka za usvajanje nekog zakona, a da se već sutra ponovo diže ruka protiv njegovog primenjivanja.

“To nije dobro”, rekao je Josipović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dan sećanja narušio ugled Hrvatske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2013

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je eventualno procesuiranje organizatora opstrukcije u Vukovaru tokom obeležavanja Dana sećanja, odnosno pada Vukovara političko pitanje i da je to događaj koji je vrlo loše uticao na ugled Hrvatske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.