Reditelj Džang Jimou platio kaznu od 900.000 evra za kršenje politike jednog deteta

Izvor: Blic, 07.Feb.2014, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reditelj Džang Jimou platio kaznu od 900.000 evra za kršenje politike jednog deteta

Proslavljeni kineski reditelj Džang Jimou, platio je kaznu od 900.000 evra zbog kršenja pravila jednog deteta, saopštile su danas kineske vlasti.

Džang, koji je priznao da je prekršio zakon o planiranju porodice i da ima više od jednog deteta, danas je sa svojom suprugom Čeng Ting platio kaznu od 7,48 miliona juana (900.000 evra).

Novac je uplaćen službi Komisije za porodično planiranje.

Autor "Kuće letećih bodeža", "Heroj" i "Prokletstvo zlatnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << cveta" je u decembru rekao da sa sadašnjom suprugom ima dva sina i jednu kćerku, priznao da je prekršio politiku o jednom detetu i izvinio se.

Neki mediji su preneli da reditelj sa bivšom ženom ima još jedno dete, a kružile su i glasine da ukupno ima sedmoro dece. Tada su kineske vlasti saopštile da je par Džang "prekršio zakon" i izrazile nadu da će "on pošteno obelodaniti i visinu svojih prihoda", kako bi mu bila određena "kazna u skladu sa zakonom".

Džang, koji je režirao i ceremoniju otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008, za svoj rad je osvojio brojna međunarodna priznanja. Osvojio je, izmedju ostalog, Zlatnog lava na festivalu u Veneciji za film "Priča o Kju Đu", Srebrnog medveda na Berlinalu za "Putovanje kući" i nagradu žirija na Kanskom filmskom festivalu za film "Živeti".

Politika jednog deteta u Kini je uvedena 1980, kao privremena mera da se zaustavi demografski rast. Zahvaljujući zakonu o porodičnom planiranju značajna sredstva slivaju se u budžet Kine - u 2012. od kazne je u 24 provincije naplaćeno ukupno 20 milijardi juana (2,4 milijardi evra).

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kazna za kršenje zakona o jednom detetu

Izvor: Akter, 07.Feb.2014

Jedan od najpoznatijih kineskih reditelja Džang Jimu kažnjen je sa 7,5 miliona juana (1,2 miliona dolara) nakon što je prekršio striktan kineski zakon o jednom detetu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.