Izvor: Blic, 12.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reči koje bole

Reči koje bole

Reči možda ne mogu da lome kosti, ali su istraživači dokazali da ipak mogu da nanose fizičke povrede. Studija na preko hiljadu žena, koja je prezentirana na ovogodišnjoj Konferenciji o uspešnim brakovima, pokazala je da emocionalno zlostavljane žene češće imaju zdravstvene tegobe od ostalih žena i da su te tegobe zapanjujuće slične boljkama koje muče fizički zlostavljane žene. 'Bili smo iznenađeni ozbiljnošću zdravstvenih pritužbi', kaže dr >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << En Kouker, vanredni profesor epidemiologije sa Univerziteta Južna Karolina - Kolumbija. Njen tim je otkrio da psihološki maltretirane žene uglavnom navode da pate od zdravstvenih smetnji koje su takođe uslovljene stresom i snažno povezane sa fizičkim zlostavljanjem.

U svetlosti rezultata studije, naučnici smatraju da zdravstveni i socijalni radnici moraju uvek da proveravaju da li je žena izložena psihološkom maltretiranju, a ne samo fizičkom i seksualnom nasilju. 'U protivnom bismo prenebregli izuzetno značajno pitanje za stanje mentalnog i fizičkog zdravlja', naglašava dr Kouker. CDC/JS

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.