Recesija popušta Sloveniju

Izvor: RTS, 02.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recesija popušta Sloveniju

Iako je slovenačka ekonomija daleko od oparavka, privredni rast od 0,7 odsto nagoveštava da je recesija zaustavljena. U narednom periodu Slovence očekuje smanjenje plata od oko deset odsto.

Evropski zvaničnici kažu da je najgori deo ekonomske krize u zoni evra prošao, jer recesija na nivou šesnaest zemalja koje koriste zajedničku valutu usporava.

U isto vreme, Slovenija je izašla iz recesije. Od početka aprila do kraja juna ekonomija se neznatno uvećala - 0,7 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odsto, ali to je dovoljno da se kaže da je recesija zaustavljena.

Slovenačka ekonomija je ipak daleko od oporavka, jer je, u odnosu na prošlu godinu, bruto domaći proizvod manji za gotovo 9 odsto.

Prema nekim analizama, Slovence očekuje smanjenje prosečnih plata za deset odsto.

Ekonomisti predviđaju da bi do kraja godine nezaposlenost u Sloveniji mogla da poraste za 120.000.

Očekuju da se do tada i prosečne plate smanje sa rekordnih 980 evra, koliko su bile prošlog decembra na oko 900 evra.

Slovenija je, u toku prošlog meseca, dobila drugi rebalans budžeta, kojim je deficit povećan sa tri na pet odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda. U prvih šest meseci ove godine, izvoz je pao za petinu, a uvoz za četvrtinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.