Recepti za zdravu kosu nakon leta

Izvor: Blic, 22.Avg.2011, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recepti za zdravu kosu nakon leta

Pojačano sunce tokom letnjih meseci, slana morska so tokom letovanja, ali i hlor iz bazena štetno su uticali na vašu kosu, pa po povratku s letovanja morate posebno da je negujete. Ukoliko to ne uradite ona će ostati naelektrisana, teška za raščešljavanje, kruta i bez sjaja.

- Tokom leta delovanje štetnih faktora na kosu mnogo je agresivnije, a na njen kvalitet negativno utiču i često češljanje, neodgovarajući preparati i nedovoljna zaštita kose - napominje profesionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << frizerka Dragana Lukić, koja čitaocima "Blica” preporučuje negu nakon letovanja.

Dosta šampona ostavlja tragove na vlasima, i nikada se ne ispere do kraja. Zato je najbolje da šampone za kosu kupujete u apoteci, ili da ih sami napravite. Kupite bilo koji šampon za bebe, dodajte u njega AD kapi, pantenol kapi, ricinusovo ulje, kapi koprive i time perite kosu.

Brazilska nega

Ukoliko imate blago kovrdžavu kosu koju često fenirate, onda je preporuka da uradite tretman brazilske nege keratinom kao pripremu za jesenje dane. Dlaka nakon tretmana bude mekša i sjajnija, i lakše se fenira i oblikuje. Tretman jeste malo skuplji, ali će kosa nakon njega biti preporođena, a vi nećete morati da čekate na feniranje kod frizera.

Posle leta obavezno šišanje

Preporučljivo je da kosu malo podšišate pre mora, kako bi nakon povratka s letovanja mogli manje da je skratite. Ne samo da će osvežiti izgled vaše kose, već će ona brže rasti nakon što uklonite ispucale krajeve.

- Kada se vratite sa odmora, zakažite šišanje kroz svog frizera nakon desetak dana, onoliko koliko kosi treba da se navikne na nove uslove. Bez obzira na to koliko ispucala bila, kosu biste trebalo da skratite ne ispod dva centimetra - savetuje Dragana Lukić.

Češljajte kosu kada nanosite balzam

Nakon pranja kose, kada u nju utrljate balsam ili pakovanje, obavezno je dobro iščešljajte, jer ćete kasnije lakše oblikovati frizuru. Nakon ispiranja nemojte trljati kosu peškirom, već je blago uvijte u njega da peškir pokupi višak vode. Iako se bliži kraj leta temperature su i dalje visoke, pa je ovo idealno vreme da ne koristite fen koji će dodatno isušiti vašu kosu. Umesto toga, ostavite kosu da se sama, prirodno osuši na sobnoj temperaturi. Osim fena, izbegavajte i figaro i presu za ispravljanje.

Nega farbane kose

Farbanu kosu morate posebno negovati kako bi izgledala zdravo i sjajno, i kako bi boja bila postojana. Kosu perite šamponima koji su specijalno namenjeni farbanoj kosi. I za farbanje sačekajte desetak dana nakon letovanja, a u trenutku kada je kosa izmorena uslovima na moru, odvojite više novca i kupite farbu bez amonijaka.

- Svojim mušterijama često savetujem da umesto farbanja urade preliv. Rezultati koji se dobiju su skoro identični, a vaša kosa će prelivom biti manje oštećena - napominje frizerka Dragana.

Dubinsko pranje kose

Tretman dubinskog pranja kose poželjno je uraditi nakon letovanja, i to na svaka četiri meseca, nikako češće, jer su šamponi koji se koriste u tretmanu jaki i mogu oštetiti ne samo kosu, već i kožu glave. Dubinskim pranjem kose uklonićete razne proizvode koji se talože na kosi korišćenjem proizvoda kao što su pena, lak za kosu, regeneratori i maske, a te naslage čine kosu slepljenom i beživotnom. Razliku ćete primetiti odmah, jer će vaša kosa postati lepršavija i sjajnija.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Recepti za zdravu kosu nakon leta

Izvor: medio.rs, 23.Avg.2011, 13:36

Pojačano sunce tokom letnjih meseci, slana morska so tokom letovanja, ali i hlor iz bazena štetno su uticali na vašu kosu, pa po povratku s letovanja morate posebno da je negujete. Ukoliko to ne uradite ona će ostati naelektrisana, teška za raščešljavanje, kruta i bez sjaja.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.