Recenziranje za istraživače – seminar na Elektronskom fakultetu

Izvor: Megafon.co, 27.Feb.2020, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recenziranje za istraživače – seminar na Elektronskom fakultetu

Zašto recenzirati? Šta su ciljevi recenziranja? Da li recenzent pomaže uredniku časopisa ili autoru? Da li je recenzent i autor rada koji recenzira? Da li recenzent može biti objektivan? Da li se recenziranje može citirati?
Na ova i još mnoga pitanja odgovore će dobiti svi zainteresovani na Seminaru o recenziranju za istraživače. Seminar se održava 5. marta od 11 do 14 sati u Sali 1 niškog Elektronskog fakulteta, na prvom spratu. Možete se prijaviti OVDE. Prijavljivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << traje do 4. marta u podne, a broj prijava je ograničen. Svi polaznici Seminara dobiće elektronski sertifikat o učešću.
Ilustracija – Univerzitetska biblioteka Nikola Tesla

“Tokom tročasovnog seminara, petoro predavača govoriće o temama u rasponu od toga kako dobro uraditi recenziju, preko etičkih aspekata recenziranja, do epistemoloških aspekata pisanja i recenziranja naučnih radova i funkcionisanja specifičnih recenzentskih mreža i platformi, kao što je Publons”, kažu organizatori.
Grupa istraživača, koji su ujedno recenzenti i članovi uredništava međunarodnih časopisa (a neki i učesnici COST akcije TD1306 New frontiers in peer-review), u saradnji sa Centrom za promociju nauke (CPN), kreirala je Seminar o recenziranju, namenjen doktorandima i mlađim istraživačima. Organizatori su Centar za promociju nauke i Univerzitetska biblioteka Nikola Tesla.
Seminar je u periodu 2017–2019. održan šest puta – u Centru za promociju nauke, rektoratima univerziteta u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, kao i u Narodnoj biblioteci Srbije. Seminaru je do sada ukupno prisustvovalo 408 polaznika.
Predavači Dr Aleksandar Dekanski, naučni savetnik (Centar za elektrohemiju Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju). Član uređivačkih odbora i menadžer časopisa u Journal of the Serbian Chemical Society i Journal of Electrochemical Science and Engineering, kao i saradnik u časopisima Hemijska industrija i Chemical Industry & Chemical Engineering Quarterly.
Dr Olgica Nedić, naučni savetnik (Institut za primenu nuklearne energije (INEP)). Član Uređivačkog odbora i područni urednik za oblast biohemije i biotehnologije časopisa Journal of the Serbian Chemical Society.
Dr Ivana Drvenica, naučni saradnik (Institut za medicinska istraživanja, Univerzitet u Beogradu). Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika časopisa Hemijska industrija.
Dr Nevena Buđevac, docent (Učiteljski fakultet, Univerzitet u Beogradu). Pomoćnik glavnog urednika časopisa European Journal of Psychology of Education, član Uređivačkog odbora časopisa Inovacije u nastavi.
Ivan Umeljić, rukovodilac Sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju, Centar za promociju nauke, Urednik izdanja Centra za promociju nauke.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.