Rebalans diskriminišući po RTV

Izvor: B92, 05.Jul.2013, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rebalans diskriminišući po RTV"

Novi Sad -- Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvali su državu da ravnopravno tretira Javni servis Srbije i Javni servis Vojvodine

U zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV su ukazali da je rebalans republičkog budžeta za 2013. godinu diskriminišući po Javni servis Vojvodine.

"Ova medijska kuća, koja je zbog činjenja i nečinjenja države već dugo u finansijskoj krizi, ne nalazi se među budžetskim stavkama, za razliku od RTS-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojem je po rebalansu za 2013. godinu obezbeđeno 2,4 milijarde dinara u vidu pozajmice", piše u saopštenju.

NUNS i NDNV pozvali su Vladu i Skupštinu Srbije da pod hitno isprave ovu grešku, ukoliko je u pitanju greška i da opredele sredstva i za vojvođanski javni servis.

"S obzirom na činjenicu da je situacija u RTV-u alarmantna, nedostatak podrške države ovom javnom servisu može rezultirati ogromnim problemima u njegovom daljem funkcionisanju, a čak može ugroziti i njegov opstanak", upozorila su novinska udruženja.

NUNS i NDNV smatraju da su pozajmice javnim servisima neophodne u ovom trenutku kao prelazno rešenje, ali da se pod hitno mora iznaći održivi model finansiranja javnih servisa, koji će biti transparentan i omogućiti nesmetano funkcionisanje ovih medijskih kuća, bez ucena predstavnika vlasti.

"Podsećamo da Javni servis Vojvodine, koji emituje program na deset jezika, od 1999. godine radi u potpuno neadekvatnim uslovima. RTV koristi iznajmljene prostorije, radi u lošim tehničkim uslovima, a i pored toga, uspeo je da značajno podigne profesionalni nivo i rejting", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NUNS i NDNV: Rebalans diskriminiše Javni servis Vojvodine

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jul.2013

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvali su danas državu da hitno obezbedi ravnopravan tretman Javnog servisa Srbije i Javnog servisa Vojvodine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.