Izvor: N1 televizija, 01.Maj.2017, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Realno poverenje u sindikate jednako njihovoj realnoj snazi

Koliko je čvrsta sindikalna oštrica u Srbiji? To što mnogi umesto radničkih okupljanja biraju druženja u prirodi delom je posledica tradicije, ali i ilustracija slabog poverenja u sindikate. Pitanje je, međutim i kolika je realna snaga sindikata.

Izvor: N1

Niske plate, teški uslovi rada načelni su prigovori na položaj radnika. Jedna od konkretnih stvari na koju sindikati ukazuju je, na primer, pitanje radnog vremena.

Mi smatramo da je praksa da unazad >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << desetak do 15 godina pokazala da poslodavci izuzetno eksploatišu zaposlene u svim sektorima. Da se radi više od dozvoljenog zakonskog radnog vremena od osam sati, više od prekovremenih osam sati nedeljno maksimalno“, kaže Duško Vuković, Savez samostalnih sindikata Srbije.

Mogu li radničke organizacije da utiču i promene takvu praksu? Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže da država ima popustljiv odnos prema stranim investitorima, da promoviše jeftinu radnu snagu i slabe sindikate u Srbiji.

„Treba da se borite protiv neuporedivo jačeg protivnika. Ako imate zakon o radu i imate ustav koji kaže da je sindikalno organizovanje ustavna kategorija, onda najmanje što očekujete od države da vam kada dođe do toga da ne možete da se sindikalno organizujete, u tome pomogne“, kaže ona.

Uz to sindikati su, dodaje, razjedinjeni i nesolidarni. Sa druge strane, postoje i kompanije koje ističu svoje jake sindikalne organizacije: „Nama je cilj, ako je moguće, da uopšte ne menjamo radnike, zato što želimo da oni koji prođu obuku u automobilskoj industriji ostanu sa nama dugi niz godina“, navodi Ranka Savić.

Radnici svoja prava mogu da potraže i preko politike, ali pitanje je koliko partije levice mogu da ponude. Borko Stefanović, lider Levice Srbije sumnja da partije koje za sebe drže da su levica zaista i predstavljaju tu ideju.

„Stalnim kompromisima sa krupnim kapitalom, sa partijama desnice i centra, sa bankama i bankarskim sektorom. To više nije levica i nema nikakve veze sa levicom... Politički sistem nažalost, nije uspešno razrešio probleme koje imamo u našem društvu i zato je neophodna levica koja se bori za pravu jednakost, ravnopravnost i socijalnu pravdu i drugačiji ekonomski model od ovog koji svi hoće samo da pospešuju ili da popravljaju“, kaže Stefanović.

U takvom okruženju, kažu sindikati, radnik je srećan što ima posao koliko god uslovi rada i zarada biti loši.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kolika je realna snaga sindikata u Srbiji

Izvor: N1 televizija, 01.Maj.2017

Koliko je čvrsta sindikalna oštrica u Srbiji? To što mnogi umesto radničkih okupljanja biraju druženja u prirodi delom je posledica tradicije, ali i ilustracija slabog poverenja u sindikate. Pitanje je, međutim i kolika je realna snaga sindikata...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.