Izvor: B92, 01.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Realno, iskreno i otvoreno"

Beograd -- Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte sutra stiže dvodnevnu posetu Beogradu.

Del Ponteova u Srbiju dolazi posle susreta sa komesarom za proširenje EU Oli Renom kada je poručeno da nema osnova da se sa Srbijom nastave pregovori jer nema pomaka u saradnji sa Tribunalom. Tužiteljka će u Beogradu boraviti dva dana i predviđeno je da se susretne sa predsednikom i premijerom Srbije, ministrom odbane i koordinatorima tima za sprovođenje akcionog plana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sa glavnom tužiteljkom Tribunala prvo će se sastati koordinatori tima za sprovođenje akcionog plana tužilac Vladimir Vukčević i Rasim Ljajić. Ljajić za B92 kaže da će sa tužiteljkom razgovarati potpuno otvoreno: "Mi ćemo prezentovati sve ono što je urađeno u prethodna dva meseca, šta nameravamo da preduzimamo u narednom periodu. Neće biti nikakvog fingiranja, nikavog simuliranja, nikakvog idealizovanja situacije. Bićemo realni, iskreni i otvoreni u tom pristupu, bez namere da nekog ubedimo i uverevamo u nešto."

Del Ponteova je u nekoliko navrata ponovila da je Mladić u Srbiji. Ove tvrdnje su prema mišljenju Rasima Ljajića u funkciji pritisaka na Srbiju, jer postoji verovanje da će Srbija samo tako izvršiti svoje obaveze: "Naravno da informacija o tome gde se Mladić krije nema, niti smo ih dobili od bilo koga. Nijedna informacija neće ostati neproverena".

Sve akcije u vezi sa pronalaženjem haških begunaca fokusirane su na Ratka Mladića, ali prema rečima Rasima Ljajića, paralelno se sprovode aktivnosti i na pronalaženju Tolimira Župljanina i Gorana Hadžića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.