Realna privatizacija, efikasniji stečaj

Izvor: RTS, 31.Jul.2014, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Realna privatizacija, efikasniji stečaj

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić rekao je za RTS da će se novim metodama i merama u privatizaciji omogućiti efikasniji način realne privatizacije. Sertić kaže da će se velikim izmenama unutar Zakona o stečaju omogućiti daleko veća transparentnost i efikasnost u rešavanju stečajnog postupka.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Željko Sertić rekao je da je zakonima o privatizaciji i stečaju, novim metodama i merama koji su predviđeni, kombinacijom mera koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je predvideo zakon omgućiće se daleko efikasniji način realne privatizacije.  

"Mi za ta preduzeća, ako govorimo o preduzećima koja su došla do stečaja ili su spremna za privatizaciju nismo uradili mnogo u prethodnom periodu. Za veliki broj preduzeća privatizacija je završena. Ostala su nam preduzeća sa velikim brojem radnika i sa velikim brojem potraživanja koja teško mogu da se nađu tržišta na način kako je to do sada zakon predvideo", rekao je Sertić.

Sertić ističe da u nekim preduzećima, knjigovodstvene vrednosti preduzeća su iskazane na visokom nivoui  da ona nemaju realnu tržišnu vrednost.

"Imate firme koje su zainteresovasne da budu strateški partneri određenim kompanijama koje imaju probleme u Srbiji, a one zbog sadašnjih zakona gotovo nemoguće je da naprave bilo kakav poslovni aranžman koji bi omogućio dugoročno poslovanje", rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, sa druge strane omogućava se poveriocima da svoj poverilački dug pretvore u trajnu ulog u tom preduzeću i na taj način da preduzeće pokuša da izađe iz problema. 

Govoreći o radnicima, Sertić kaže da će jedan deo radnika moraće kroz socijalni program da izađe iz tih preduzeća. "Važni je da koliko god je moguće da veći borj radnika ostane  u tim preduzećima, pogotovo visokoobrazovani i stručni radnici", kaže Sertić.

Kada je reč o tome šta će ovi zakoni da znače za privredu, Sertić je rekao da kada imate kancer unutar privrede, morate da ga rešite na neki način.

"Nama preduzeća u restrukturirsanju jesu ozbiljan problem,  jako je veliki problem da ta preduzeća ne funkconiušu po tržišnim uslovima, a od nas svi traže da se tržišno ponašamo. U tom delu rešavanje problema do kraja sledeće godine jeste nešto što je imperativ da završimo sa tom pričom -  da se poverioci namire koliko je to moguće i da tržišna privreda počen ada funkcioniše", rekoa je Sertić.

Zakon o stečaju je jedan od veoma važnih parametara tržišne privrede, rekao je Sertić.

"Do sada smo imali puno primedbi na Zakon o stečaju koji je zaustavio mnoge procese, dakle naplata poverilaca je bila mala, efikasnost je bila niska. Nije bilo pravne mogućnosti da kao zainteresovana strana dobijete sve podatke koji su vam potrebni", rekao je Setić.

Sertić kaže da će velikim izmenama unutar zakona koji postoji omogućiti daleko veća transparentnost i efikasnost rešavanja stečajnog postupaka.

Prema njegovim rečima, zakon o planiranju i izgradi koji treba da promeni našu građevinskzu industriju i da podsticaj drugim privrednim granama.

Sertić kaže da je pripritet nad priritetima reforma javne uprave, pitanje administracije, na koji način će se meriti efikasnost rada  svih državnih institucija, od mesene zajednice do najviših organa upravljana a sa druge strane sve one radove vezane za javna preduzeća.

Komentarišući reforme u javnim preduzećima, Sertićkaže da rad direktora javnih preduzeća mora da bude transparentniji, a nadzorni odbrori koji upravljaju tim preduzećima moraju da postave jasne ciljeve. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.