Izvor: Nezavisne Novine, 17.Maj.2017, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije vladajućih i opozicije na odluku o 'Ljubiji'

BANJALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je prodajom akcija Rudnika željezne rude (RŽR) "Ljubija" Vlada Srpske željela da obezbijedi duži rad rudnika na području Prijedora.

"Vlada Srpske je jasno zauzela stav da je 2004. godine zaključen štetan ugovor po Republiku Srpsku kada je `Ljubija` izbačena iz mogućnosti da se bavi rudarskom proizvodnjom. Pokušali smo prodajom akcija da stvari promijenimo, to smo činili >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i prethodnih godina, ali nije bilo razumijevanja `Arselor Mitala`", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je Srpska svih godina dobijala veoma malo dobiti od zajedničkog preduzeća "Ljubije" i "Mitala".

"`Mital` se izborio da sve ostane isto. To znači da Republika Srpska ostane bez velike investicije, nekoliko stotina radnih mjesta i budžet bez 92 miliona KM, što je protivno našim interesima", dodao je Đokić, npomenuvši da će Vlada i "Mital" morati da sarađuju.

On je naveo da je ponosan na sve što je Vlada uradila i da će se u budućnosti vidjeti kako dalje.

"Jedan od modela je da se ide sa prodajom akcija putem berze koju bi vodila Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, ali efekti neće biti ni približno isti kao što su mogli da budu", naveo je Đokić, koji je i predsjednik SP.

Govoreći o koaliciji SNSD-SP-DNS, Đokić je rekao da za njega ona postoji, ali da ukoliko neko želi da je napusti to može i uraditi.

Poslanici DNS-a i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske izrazili su zadovoljstvo što danas nije data saglasnost na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR "Ljubija" Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Poslanik DNS-a Duško Ivić rekao je da je neusvajanje odluke o prodaji akcija "Ljubije" u parlamentu pobjeda privrede i privrednika nad političarima, te da je time sačuvano najmanje 15.000 radnih mjesta.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica rekao je da bi odluka o davanju saglasnosti, da je izglasana u Narodnoj skupštini, imala nesagledive posljedice po Srpsku jer, kako je rekao, tu se ne bi znalo ko koga tuži.

On je dodao da Vlada Srpske u "Arselor Mitalu" treba da pronađe pouzdanog partnera.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je neusvajanje odluke o prodaji akcija "LJubije" velika pobjeda demokratije, radnika "Arselor Mitala", Prijedora i Srpske.

On je rekao da to pokazuje da postoji mogućnost da se gradi bolja, poštenija, stručnija i odgovornija Srpska.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da mu je drago što je u vezi sa prodajom akcija "LJubije" propala "jedna nakaradna ideja" Vlade Srpske.

On je rekao da je na takav ishod uticao i pritisak javnosti, te je pozdravio principijelnost DNS-a u vezi s ovim pitanjem.

Samostalni poslanik Simuna Žakula izjavila je da prilikom glasanja nije podržala odluku Vlade o prodaji državnog paketa akcija u RŽR "Ljubija" jer je prethodno pomno saslušala sve izlagače, a posebno one iz prijedorske regije.

Ona je rekla da je glasala po svojoj savjesti i pozvala da joj se javno izvini lider SDS-a Vukota Govedarica i svi koji su govorili da će biti preletač i glasati za prodaju akcija "Ljubije".

Reagujući na ovaj zahtjev, Govedarica je rekao da bi, da je parlament imao 41 glas za prodaju akcija "Ljubije", 42. glas bio Simune Žakule.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Banjaluci da je nakon današnje skupštinske odluke da ne budu prodate akcije osnovnog kapitala Rudnika željezne rude "Ljubija" na Vladi Srpske da sačini nove prijedloge.

"Svi moramo da spustimo loptu, previše emocija uneseno u jednu tačku dnevnog reda, koja nije nevažna, jer je privatizacija rudnika u našim uslovima veoma osjetljivo pitanje. Svi su ovdje unijeli sebe previše lično, a sve bi trebalo raditi trezveno sa mnogo argumentacije da bi bila donesena ispravna odluka", rekao je novinarima Čubrilović, koji je i potpredsjednik DNS-a.

Govoreći o koaliciji SNSD-a, DNS-a i SP-a, Čubrilović smatra da ukoliko "padne" na nekom glasanju, onda ne bi trebalo ni da postoji.

"Dodik i Pavić su dugogodišnji saradnici i čisto sumnjam da današnja odluka o `Lubiji`može da poremeti odnose. Sigurno je da današnja odluka neće imati uticaja na stav DNS-a o izglasavanju nepovjerenja Vladi Srpske", dodao je Čubrilović.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak smatra da neusvajanje odluke u Narodnoj skupštini Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto državnog kapitala u Rudnicima željezne rude (RŽR) "Ljubija" predstavlja "poruku da Vlada Srpske nema većinu".

"Očigledno da Vlada koju vodi Željka Cvijanović nema 42 ruke /većinu u Narodnoj skupštini Srpske/ koje je održavaju i mislim da je ishod glasanja ohrabrenje koje pokazuje da još ima ljudi koji misle svojom glavom", rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci.

Narodna skupština Republike Srpske danas nije usvojila odluku o davanju saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR "LJubija" Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Đokić: Željeli smo obezbjediti duži rad rudnika

Izvor: Capital.ba, 18.Maj.2017, 07:20

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je prodajom akcija Rudnika željezne rude /RŽR/ “Ljubija” Vlada Srpske željela da obezbijedi duži rad rudnika na području Prijedora.  “Vlada Srpske je jasno zauzela stav da je 2004. godine...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.