Reakcije na predstojeće proglašenja Stepinca za sveca Katoličke crkve

Izvor: Blic, 12.Feb.2014, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na predstojeće proglašenja Stepinca za sveca Katoličke crkve

Namera Vatikana da Alojzija Stepinca proglasi za sveca naišla je na žestoku osudu kod potomaka onih čiji su očevi i dedovi doživeli najstrašnije zločine za vreme Nezavisne Države Hrvatske (1941-1945), jer je jedan od zagovornika tih zverstava u okviru Katoličke crkve bio upravo ovaj kardinal, rekao je predsedik Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

"Dokazano je da je Stepinac pozivao svoje sveštenstvo da podrži i brani novu katoličku državu Hrvatsku i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio upoznat sa stravičnim zločinima u logoru `Jasenovac` i drugim logorima širom NDH, ali da se nije tome javno protivio", podseća Budimir.

On dodaje da Stepinac ni posle oslobođenja nije promenio mišljenje, zbog čega je pred Vrhovnim sudom tadašnje Narodne Republike Hrvatske osuđen na 16 godina zatvora, na gubitak političkih i građanskih prava u trajanju od tri godine, a kazna mu je zatim preinačena na kućni pritvor.

"Ovo bi na neki način trebalo da bude nagrada za njegov doprinos koji je dao u stvaranju NDH i zločinima koji su se desili nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugima koji su bili protiv ove fašističke tvorevine. U tom vremenu, osim fizičke likvidacije, nasilno je pokatoličeno oko 250.000 pravoslavnih Srba, koji nisu imali drugi izbor", naglašava Budimir.

On očekuje da će progresivne snage i u okviru katoličke vjere naći načina da se suprotstave ovakvom postupku i zaustave ovu sramnu namjeru da za sveca dobiju osobu koja to ničim nije zaslužila.

Vatikan je zvanično potvrdio da će kardinal Alojzije Stepinac uskoro biti proglašen za sveca.

Na misi u rimskoj crkvi Svetog Jeronima kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za proglašavanje svetih, najavio je da će papa Franja proglasiti Stepinca svetim na osnovu nalaza lekarske komisije da je "blaženi" učinio "čudesna ozdravljenja" vjernika.

Kardinal Amato održao je misu na datum smrti Alojzija Stepinca, koji je preminuo u Krašiću pre 54 godine.

Očekuje se da će Alojzije Stepinac biti proglašen svetim do kraja ove godine.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stepinac - svetac koji je podržavao zločine ustaša

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Feb.2014

BEOGRAD Namjera Vatikana da Alojzija Stepinca proglasi za sveca naišla je na žestoku osudu kod potomaka onih čiji su očevi i djedovi doživjeli najstrašnije zločine za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (NDH) jer je jedan od zagovornika tih zvjerstva u okviru Katoličke crkve bio upravo ovaj kardinal,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.