Izvor: B92, 22.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije iz sveta na ishod izbora

Brisel, Vašington, Moskva, Hag -- Havijer Solana i dalje se nada formiranju proevropske i demokratske vlade u Srbiji posle jučerašnjih izbora.

"Duboko se nadam da je moguće formirati proevropsku i demokratsku vladu", izjavio je Solana po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU, koji se danas održava u Briselu. "Na izborima su pobedile demokratske snage", kaže zvaničnik EU.

Solana će učestvovati na dvodnevnom sastanku ministara spoljnih poslova Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unije, tokom kojeg će ministri dati i ocenu ishoda izbora u Srbiji i njihovog uticaja na buduće odnose Srbije sa Evropskom unijom.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da su demokratske snage zajedno dobile većinu na izborima u Srbiji i da je EU očigledno time zadovoljna.

Barozo je rekao da je Srbiji mesto u Evropi ako za sobom ostavi nacionalističku prošlost i sarađuje sa Evropom.

Šefovi diplomatija Evropske unije daće danas prvu ocenu ishoda izbora u Srbiji, a biće reči i o rešavanju statusa Kosova.

Ambasadori, stalni predstavnici zemalja članica Evropske unije danas će, na temelju do tada poznatih rezultata srpskih izbora, pripremiti podroban izveštaj ministrima EU, koji, posle rasprave, treba da o tome usvoje i "odgovarajuće zaključke i poruke", preneli su zvanični izvori Evropske unije u Briselu.

Šef diplomatije Francuske Filip Dust-Blazi pozvao je predsednika DSS-a Vojislava Koštunicu da se okrene koaliciji demokratskih snaga u Srbiji u cilju formiranja nove vlade jer su to snage koje dele iste vrednosti Evrope.

On je naglasio da članice EU pozivaju buduću vladu Srbije da sarađuje s glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte i Haškim sudom, pošto je to imperativan uslov za saradnju sa Evropskom unijom.

Ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik rekla je da do kraja ove godine sve zemlje zapadnog Balkana treba da imaju Sporazum o stabilizaciji i pridruženju sa EU, a da Evropska unija od buduće vlade očekuju znak koji bi učinio da u februaru, na zasedanju ministara EU, to ima uticaja na promenu situacije.

Funkcioneri Saveta ministara Evropske unije istakli su da je za sveukupne odnose Srbije i Unije, koji bi trebalo da brzo dovedu do statusa kandidata Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, važno koja će vlada u Beogradu biti sagovornik Briselu.

A predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Rene van der Linden nije želeo da komentariše rezultate izbora u Srbiji, rekavši da se čeka izveštaj monitoring misije i da će tokom nedelje biti izdato zvanično saopštenje.

On je, ipak, naveo da je uvek zabrinjavajuće kada u bilo kojoj zemlji jačaju ekstremizam i nacionalizam, javlja specijalni izveštač B92 iz Strazbura, gde Parlamentarna skupština Saveta Evrope počinje zasedanje.

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis ocenjuje da je većina građana Srbije pokazala da više voli bolju budućnost od reciklirane prošlosti. "Ohrabren sam odvijanjem izbora u Srbiji i velikim brojem ljudi koji su glasali", rekao je Dejvis.

Dejvis je ukazao na to da je sledeći izazov formiranje stabilne i efikasne vlade koja će, što je moguće pre, biti operativna.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i evropski poslanik Jelko Kacin kaže da SRS, iako je na izborima postigao najbolji rezultat, nije pobednik izbora jer je većina izbornog tela podržala demokratske i proevropske snage.

Kacin dodaje da je posebno podsticajno to što je, među svim političkim strankama, upravo DS, s obzirom na izbore 2003, dobio najviše glasova i skoro udvostručio broj mandata.

"Demokratske stranke moraju da požure s početkom pregovora o formiranju vlade, koja mora biti rezultat dogovora i kompromisa i mora da postane prepoznatljiva po državotvornoj politici", saopštio je Kacin.

Podrška ministara EU

Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer pozdravio je ishod parlamentarnih izbora u Srbiji i najavio da će "trojka" Evropske unije uskoro posetiti Srbiju.

Kako javlja nemačka agencija DPA, Štajnmajer je u Briselu, uoči sastanka šefova diplomatija EU, pozdravio to što su na izborima "demokratske snage u Srbiji dobile više od dve trećine glasova".

"To nudi dobre pretpostavke za stvaranja vlade koja će Srbiju povesti evropskim putem", rekao je Štajnmajer. Istovremeno je, kako prenosi DPA, naglasio da "Evropska unija želi da podrži Srbiju na tom putu".

Štajnmajer je rezultat koji je na jučerašnjem glasanju postigla Srpska radikalna stranka nazvao očekivanim.

I ambasador Nemačke u Srbiji Andreas Cobel raduje se što rezultati izbora pokazuju da su građani "dali ubedljivu potvrdu demokratskim i proevropskim snagama".

"Nadajmo se da će demokratske snage sada, što je pre moguće, formirati jaku i reformski orijentisanu vladu, kako bi se odmah radilo na rešavanju najhitnijih izazova za Srbiju", navodi se u izjavi Cobela prosleđenoj Beti.

A ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn je rekao da Evropska unija treba da pruži znak podrške Srbiji na sličan način kao i NATO pozivom za pristupanje Partnerstvu za mir.

"Mi takođe moramo da načinimo korak, pod uslovom da je vlada u Srbiji demokratska, da želi saradnju sa Evropom i da sarađuje sa Haškim tribunalom", rekao je on.

Šef diplomatije Holandije Bernard Bot je ocenio da bi pobeda proevropskih snaga na izborima u Srbiji mogla da utiče na saradnju sa Haškim tribunalom.

On je dodao da Evropska unija treba da bude spremna da nastavi suspendovane pregorove o Sporazumu o asocijaciji i pridruživanju sa Srbijom, ukoliko ona bude sarađivala sa Haškim tribunalom.

SAD: Olakšanje

Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt čestitao je narodu Srbije, navodeći da je većina građana Srbije svojim glasovima podržala "sigurnu i prosperitetnu budućnost u evroatlantskoj zajednici".

"Sada je na izabranim liderima da formiraju vladu koja će ostvariti ciljeve Srbije okrenute ka daljem napretku", naveo je Polt.

"Sjedinjene Države žele da nastave da sarađuju sa vama i vašim vođstvom u cilju ostvarenja demokratskih principa iz oktobra 2000. godine", navodi se u saopštenju Ambasade SAD. Sjedinjene Američke Države pozdravile su demokratski tok parlamentarnih izbora u Srbiji, izražavajući, istovremeno, olakšanje zbog očekivano dobrih rezultata stranaka demokratske orijentacije.

Ozbiljnije analize izbora u Srbiji, administracija u Vašingtonu saopštiće kasnije danas.

"Prva, letimična analiza izveštaja sa izbora u Beogradu navodi na zaključak da su izbori, osim minornih incidenata, protekli u demokratskoj atmosferi, te da su stranke demokratske orijentacije dobile dovoljno glasova da formiraju novu vladu", nezvanično je Tanjugu rekao jedan američki zvaničnik, prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji u saglasnosti su sa predizbornim prognozama, te SAD, sada, očekuju da se nova koalicija formira što pre, kako bi država dobila novu vladu.

"SAD podržavaju demokratski opredeljene snage u Srbiji, to je pokazala i rezolucija koju je Senat usvojio pre svega nekoliko dana", dodao je taj zvaničnik iz Vašingtona.

Baburin: Kosovo, radikali i greške

Sergej Baburin, potpredsednik Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta, izjavio je noćas da predstavnici ruskog parlamenta nisu primetili veće nepravilnosti tokom izbora u Srbiji, koje su pratili u Beogradu, Nišu, Požarevcu, Novom Sadu i Subotici.

Baburin, koji je predvodio delegaciju ruskih posmatrača, istakao je da su rezultati, u principu, očekivani, bez iznenađenja, prenela je agencija Ria Novosti.

Na pitanje šta će biti posle izbora, Baburin je ocenio da će "situacija posle izbora ostati nepromenjena".

"Najverovatnije će biti formirana takozvana demokratska vlada, dok će partija koja je pobedila na izborima biti prinuđena da opet bude u opoziciji", rekao je on.

"Ali, pošto sve partije u Srbiji u skorijoj budućnosti očekuje izveštaj Martija Ahtisarija o regulisanju kosovskog problema, mogu kazati da rukovodećim partijama ja ne bih zavideo", rekao je on.

"Mislim da one čine veliku grešku što ne dopuštaju Srpskoj radikalnoj stranci da učestvuje u vlasti", rekao je on. Prema oceni Baburina, "patriotske snage u Srbiji danas potencijalno jačaju".

Hag: Potpuna saradnja bez obzira na vladu

U Haškom tribunalu danas nisu želeli da komentarišu rezultate izbora u Srbiji, ali je još jednom navedeno očekivanje da će buduća vlada, bez obzira ko će je formirati, u potpunosti sarađivati s tim sudom.

"Bez obzira na sastav buduće vlade, očekujemo da će ona u potpunosti sarađivati", rekao je Frans presu portparol Tribunala u Hagu Refik Hodžić.

On je istakao da je "zadatak svake vlade da poštuje međunarodne obaveze koje je preuzela Srbija, a njena prva međunarodna obaveza jeste saradnja s Tribunalom kada je u pitanju izručenje optuženih".

"Naša očekivanja se nisu promenila", rekla je Olga Kavran, portparolka glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte.

Džuda: Blizu očekivanog

Britanski novinar i analitičar Tim Džuda kaže da su rezultati izbora veoma bliski ishodu koji je očekivao i koji je većina istraživanja najavljivala. Džuda kaže da svaka od partija u demokratskom bloku ima jake karte pred pregovore o formiranju novog kabineta, dok radikalima daje manje nego minimalne šanse da nađu koalicionog partnera koji bi ih uveo u vladu, jer su, čini se, zadovoljni ulogom jake opozicione partije.

Govoreći o efektima koje bi izborni rezultati mogli da imaju na rešavanje budućeg statusa Kosova, Džuda kaže da bi pregovori s demokratskim blokom mogli da donekle odlože rešenje, ali ne i da dugoročno utiču na tok procesa.

"Razlog za to je to što su glavni igrači sada Rusija, s jedne, i glavne zapadne zemlje, s druge strane, koje su sklone nezavisnosti", rekao je Džuda.

Džuda kaže da će, što pre vlada demokratskog bloka bude formirana, pre biti nastavljen proces evropske integracije Srbije, procenjujući da će i EU, po ugledu na NATO, sve manje insistirati na zahtevima da Ratko Mladić bude uhapšen i nastaviti pregovore o stabilizaciji i pridruženju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.