Izvor: N1 televizija, 05.Apr.2017, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcija vlasti na proteste: Nezakonito, ali nije problem

Vlast tvrdi da su protesti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu politički, zbog organizatora, uz optužbe o mešanju iz inostranstva i primedbe na odnos demonstranata prema umetničkim delima.

: N1

Planski, politički, neprijavljeni, stoga i nezakoniti - tako je proteste okarakterisao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On tvrdi da iza protesta stoje gubitnici izbora koji su očekivali manje glasova za Vučića, pa time žele da pokažu da "tu nešto nije u >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << redu".

"Politički su zbog organizatora. Oni su svi zajedno organizovali proteste i Saša Janković i Vuk Jeremić. Samo se oni ne pojavljuju lično da ne bi izgledalo kao da je to politička stvar. Dok je god sve mirno, policija nema nameru da povredi bilo koga na bilo koji način, pa čak i kod ovih neprijavljenih skupova," kaže Stefanović, dodavši da skupovi "nisu prijavljeni i stoga su nezakoniti", ali to "nije nikakav problem".

Korak dalje ide potpredsednik SNS-a Milenko Jovanov, poznat po optužbama da je žena Vuka Jeremića vođa narkokartela. Ko stoji iza protesta aludirao je na svom tviter nalogu.

„Je l spontano naziv neke Soroševe firme? Spontano u Beogradu, Budimpešti, Bukureštu, Skoplju...“

O motivima, pak, drugačije govori lider demokrata Dragan Šutanovac, uz priznanje da su se građani organizovali sami: „Nažalost, nismo uspeli da ih motivišemo pre izbora, očigledno je da ono što se desilo na samom danu izbora, i kad se saberu utisci mesecima unazad su motivisali te mlade ljude da izađu na ulice i da iskažu svoje nezadovoljstvo, ne samo rezultatima izbora, već opštim stanjem u društvu“.

Da problema na predsedničkim izborima nije bilo tvrdi ministarka građevinarstva i funkcionerka SNS-a Zorana Mihajlović, uz poruku da je 55 odsto glasova ili skoro milion i po više od drugoplasiranog osvojio je kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić:

„Demokratija jeste i da manjina može uvek da kaže sve što misli. Ali je demokratija jednako da svi, pa i manjina, poštuju odluku većine“.

Predsednica skupštine Maja Gojković zabrinuta je što je skulptura "Igrali se konji vrani", postavljena 1938. godine, kako kaže, uništena grafitima ispisanim autolakovima: „Apelujem na sve učesnike protesta da ni na koji način ne uništavaju i ne učestvuju u devastiranju spomenika od velike istorijske i kulturne vrednosti“, kaže se u saopštenju Maje Gojković.

Protesti su izbili dan posle predsedničkih izbora i objavljivanja izbornih rezultata.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.