Reagovanja na predugovor

Izvor: RTS, 17.Jan.2013, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja na predugovor

Potpisani predugovor o investicijama u poljoprivredi između naše zemlje i Ujedinjenh Arapskih Emirata predviđa i prodaju dva poljoprivredna preduzeća iz Omoljice i Starčeva kod Pančeva. Zaposleni u ovim preduzećima kažu da će teško opstati bez velikih investicija, a zakupci državnog zemljišta su protiv prodaje imovine stranim državljanima.

Poljoprovrednici u Starčevu i Omoljici su protiv prodaje poljoprivrednih preduzeća arapskoj firmi "Al Dahra".

Od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osam poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, u koje bi arapska kompanija "Al Dahra" investirala oko 200 miliona evra, nalaze se i poljoprivredno preduzeće u restrukturiranju "Vojvodina" iz Starčeva sa 580 hektara obradivih površina i "Kombinat" iz Omoljice sa 1.080 hektara plodnih oranica.

Zaposleni u ovim preduzećima kažu da će teško opstati bez velikih investicija  u poljoprivrednu proizvodnju, a zakupci državnog zemljišta su protiv prodaje imovine stranim državljanima.

Sava Lazarov, poljoprivrednik iz Omoljice smatra da će sela ostati prazna.

"Ako nam uzmu zemlju od koje živimo kakva je naša budućnost na selu. Jedan po jedan će odlaziti, jer od čega da živimo, ako nemamo šta da obrađujemo. Ovo nije dobar potez, jer mi na selu nemamo fabrike i naša radna mesta su na njivama", kaže Lazarov.

Saša Stojanov, poljoprivrednik iz Starčeva kaže da mu mnogo toga nije jasno iz potpisanog predugovora.

"Kod nas u Starčevu nije urađena ni komasacija zemljišta i ne znam preko čijih njiva misle da urade navodnjavanje, jer u blizini nema vode. Plašim se da ćemo za nekoliko godina svi mi čiji su i preci ovde obrađivali zemlju i od nje živeli uskoro od Arapa tražiti posao i parče hleba", kaže Stojanov.

Na sastanku sa ratarima iz pančevačke opštine član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Goran Pandurov, je rekao da nije nadležan za prodaju poljoprivrednih preduzeća.

"Nije u mojoj nadležnosti da komentarišem odluke državnog vrha, ali smatram da su nam neophodne nove investicije kako bi smo povratili epitet lidera poljoprivredne proizvodnje u regionu", kaže Pandurov.

Predugovor o međudržavnoj saradnji garantuje da će Al Dahra zakupiti ukupno 2.982 hiljade hektara državnih oranica na 30 godina. U prvih deset cena zakupa biće 250, a nakon toga može se povećavati do maksimalnih 370 evra po hektaru.

Zakupac se obavezuje da će 100 miliona evra investirati u sisteme za navodnjavanje kako bi se povećala produktivnost proizvodnje, ali nije predviđeno na čijem tržištu će se hrana prodavati i ne zna se koliko će radnika ostati i dalje na poslu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.