Reagovalo Ministarstvo odbrane Srbije: Nismo oborili bugarski MiG-29

Izvor: B92, 24.Jun.2021, 05:47

Reagovalo Ministarstvo odbrane Srbije: Nismo oborili bugarski MiG-29

Beograd -- Ministarstvo odbrane reagovalo je nakon tvrdnji bugrskog novinara Grigora Lilova da je Srbija oborila bugarski avion MiG-29, 9. juna.

MiG-29 se srušio 9. juna tokom zajedničkih vojnih vežbi sa Srbijom u Crnom moru, a pilot je poginuo. Uzrok pada i dalje nije utvrđen.

"Vojne vežbe srpske vojske u Bugarskoj, na poligonu nedaleko od grada Šabla, i verovatnoća da je naš MiG mogla da obori raketa S-125 Neva koju su lansirali Srbi trebalo je da bude tema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žustre političke diskusije, posebno uoči parlamentarnih izbora. Ali, takve diskusije nije bilo. Sve stranke, mediji, komentatori ćute", napisao je on na Fejsbuku.

Nakon njegovih optužbi na račun Srbije, reagovalo je Ministarstvo odbrane saopštenjem da su te tvrdnje netačne i zlonamerne.

"Povodom netačnih i zlonamernih tvrdnji i nagađanja koje je izneo bugarski novinar i pisac Grigor Lilov a koje su preneli pojedini mediji Ministarstvo odbrane obaveštava javnost da pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije na dan pada Bugarskog aviona MiG-29 nisu izvodili dejstva raketnim jedinicama PVO, kao ni dejstva avijacije na poligonu 'Šabla' niti se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa padom Bugarskog vojnog aviona MiG-29", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo još dodaje i da su pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane od dolaska na poligon “Šabla” svoje aktivnosti realizovali su u skladu sa prethodno definisanim planovima koji su usaglašeni i odobreni od strane predstavnika oružanih snaga Republike Bugarske i Vojske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.