Razvojni put Izraelskih Foki: Od neuspešne niskobudžetne jedinice do elitnih snaga (FOTO)

Izvor: Blic, 16.Jul.2014, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvojni put Izraelskih Foki: Od neuspešne niskobudžetne jedinice do elitnih snaga (FOTO)

Šajetet 13 je izraelska elitna jedinica pomorskih komadosa osnovana 1949. godine. U svojim počecima jedinica je bila mala i sa veoma niskim budžetom. Jedinica se specijalizovala i za podvodne mislije

U šezdesetim godinama prošlog veka njeno postojanje po prvi put je javno ozvaničeno, a njeni pripadnici dobili su čuvene krilate oznake.

Obučavanje jedinica dešavalo se tokom šestodnevnog rata, poznatog i kao Izraelsko-arapski rat iz 1967. godine. Nekoliko misija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tokom rata su propale, a najpoznatija je iz 6. maja kada je šestorica pripadnika zarobljeno tokom tajne misije i oslobođeno 1968. godine.

Sledeće godine jedinica je dobila još jedan udarac kada je trojica pripadnika ubijeno, a još 10 teško povređeno tokom racije u Sueckom kanalu.

Sedamdesetih godina jedinica je obnovljena i fokus je postavljen na upade i efektivne treninge more-zemlja.

Tokom treninga jedinice S13 su se osposobljavale za sve vrste ratovanja i svi pripadnici su napredovali, naučili su da rone i koriste čamce. Sve obuke održavale su se unutar same jedinice što je kasnije dovelo do problema u komunikaciji sa regularnom izraelskom vojskom i drugim jedinicama.

Godine 1979. jedinica je dobila novog komandanta Ejmija Ajalona koji je vodio glavnu reč u reorganizaciji u strukturi i sistemu obuke.

Kada je reorganizacija završena S13 postala je veća, bolje obučena i borbeno spremnija više nego ikada ranije.

Od ranih osamdesetih jedinica je umešana u sukobe manjeg inteziteta u Libanu i svake godine beleži desetine uspešnih operacija bez žrtava.

Neke od tih misija uključuju presretanje plovila terorista, dizanje u vazduh neprijateljskih štabova i ključnih objekata, postavljanje zasede i eksploziva na rutama terorista.

Oficiri S13 su bili ohrabrivani i da preuzmu komandne pozicije u drugim jedinicama, a u poslednjih nekoliko godina S13 je uključena u dešavanja na palestinskim teritorijama.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.