Razvojni ili razorni budžet

Izvor: RTS, 12.Dec.2009, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvojni ili razorni budžet

Skupština Srbije završila načelnu raspravu o predlogu budžeta za 2010. godinu. Ministri kažu da je budžet socijalan i razvojan, a opozicija da je razoran. Ministarka Diana Dragutinović saopštila da je Rusija odobrila Srbiji kredit od 200 miliona dolara za podršku budžetu.

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras načelnu raspravu o predlogu budžeta za 2010. godinu, a sednica će biti nastavljena u ponedeljak.

Ministarka finansija Diana Dragutinović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjavila je novinarima u Skupštini Srbije da je rebalans budžeta za 2009. godinu završen i da će sledeće nedelje biti predložen Vladi Srbije.

Komentarišući navode pojedinih poslanika koji su izrazili bojazan da penzije možda neće biti redovno isplaćivane, ministarka je rekla da "sadašnje stanje likvidnosti budžeta ne daje mesta nikavoj sumnji o redovnoj isplati penzija".

Ministarka je odbacila kritike opozicije da budžet za narednu godinu nije razvojni.

Dragutinović je još izjavila novinarima da su pregovori sa Rusijom o 200 miliona dolara za finansiranje budžetskog deficita Srbije završeni i da bi rusko Ministarstvo finansija trebalo da odobri ta sredstva.

Ministarka je rekla da je to najpovoljniji kredit za finansiranje budžetskog deficita koji je Srbija dobila, uz povoljnu kamatu od 3,56 odsto godišnje.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je da predloženi budžet ima socijalnu komponentu, da je podsticajan, mnogo bliži međunarodnim standardima i transparentniji nego raniji budžeti.

Odgovarajući na primedbe opozicije da skupština odlučuje o predlogu budžeta bez prethodne rasprave o izveštaju Državne revizorske institucije, ministarka je ukazala da taj izveštaj pokazuje stanje u odnosu na standarde, a ne i koliki je ostvareni napredak.

Prema njenim rečima, Srbija još nema jaku kontrolu budžeta, internu i eksternu reviziju i druge mehanizme i tek uspostavlja ono što u razvijenom svetu odavno postoji.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić istakao je da su u Predlogu budžeta za 2010. predviđena i obezbeđena sredstva za razvoj infrastrukture.

Odbacujući primedbe pojedinih poslanika da Predlog budžeta nije razvojni, ministar Mrkonjić je rekao da su možda razvojne pare skrivene, navodeći da je za autoput Koridor 10 obezbeđeno 1,1 milijardi evra u kreditu i 600 miliona evra za železnički deo tog koridora.

"Što se tiče saobraćajne infrastrukture budžet je razvojni", poručio je Mrkonjić.

Obradović: Sredstva za prosvetu su nedovoljna

Ministar prosvete Žarko Obradović ocenio je da budžetska sredstva u 2010. namenjena obrazovanju, nisu dovoljena za normalan rad i najavljene planove.

Obradović je ocenio da domaći obrazovni sistem mora da bude znatno kvalitetniji, o čemu već postoje planovi razvoja do 2012. godine, kako bi se približili nivou obrazovnih institucija i standardima Evropske unije.

Ministar je rekao da će sa predviđenim sredstvima od oko 107 milijardi dinara u oblasti obrazovanja tokom 2010. godine, biti ispunjene obaveze, ali nedostaje novac za unapređenje i razvoj predškolskog programa i osnovnog obrazovanja, uključivanje Roma i za akreditacije visokoškolskih institucija.

Poslanik vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) Milan Nikolić najavio je da će poslanička grupa SPS-JS podržati predloženi budžet za 2010. godinu jer je, kako je kazao, "realan".

Nikolić je istakao da će Vlada u 2010. godini voditi čvrstu ekonomsku i fiskalnu politiku predvođenu budžetom, i dodao da je potrebno opredeliti sredstva za subvencije u privredi.

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Đuro Perić najavio je podršku predloženom budžetu za 2010. godinu.

Perić je naveo da je po planu, za transfer Fondu PIO predviđeno 215 milijardi dinara, odnosno oko 45 odsto potrebnih sredstava što je, kako je naveo, isti iznos kao i u 2009. godini.

Prema njegovim rečima, Fond PIO je opterećen zdravstvenim osiguranjem penzionera za oko 50 milijardi dinara, kao i za druge socijalne kategorije kao što su telesno oštećenje, tuđa nega i pomoć u iznosu oko 70 milijardi dinara.

Perić je rekao da je predviđeno zamrzavanje zarada i penzija u 2010. godini i da će penzije iduće godine biti usklađivane dva puta za ukupno osam odsto.

B. Pastor: Budžet nije u skladu sa Ustavom

Šef poslaničke grupe manjina i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor ocenio je da Predlog budžeta za 2010. nije u skladu sa Ustavom, jer nije ispoštovana odredba da pokrajinski iznosi sedam odsto republičkog budžeta.

"Vojvodina će raspolagati ukupno sa oko 12,5 milijardi dinara u svom budžetu za 2010. godina, što znači da će pokrajina bukvalno bankrotirati za nekoliko meseci i neće moći da obavlja poslove iz svoje nadležnosti", upozorio je Pastor.

Najavljujući da će ta poslanička grupa uložiti amandman na Predlog budžeta, Pastor je u Skupštini Srbije podsetio da sedam odsto od predloženog budžeta iznosi oko 55,6 milijardi dinara, pri čemu Viojvodini nedostaje oko dve milijarde dinara za kapitalne rashode.

"Vlada Srbije krši Ustav ovakvim Predlogom budžeta", naglasio je Pastor.

Drugi amandman te poslaničke grupe odnosi se na fond za nacionalne manjine u pokrajinskom budžetu, koji uopšte nije predviđen u Predlogu budžeta za 2010. godinu godinu, rekao je Pastor.

"Ukoliko se bude poštovao Ustav Srbije, poslanička grupa manjina glasaće za budžet", najavio je Pastor.

Jovanović: Budžet žrtva političkih slabosti

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je predloženi budžet za 2010. godinu žrtva brojnih političkih slabosti.

Prema rečima Jovanovića, Vlada Srbije nije napravila međugeneracijski dogovor "nego penzionerima deli milostinju tako što oduzima mladima pravo na normalnu budućnost".

Jovanović je rekao da se 18 milijardi dinara mesečno izdvaja u penzioni fond, a penzioneri su onaj politički deo našeg društva koji pruža najveći otpor evropskim integracijama i integracijama u NATO.

Predstavnik poslaničke grupe G17 plus Vlajko Senić najavio je da će ta poslanička grupa glasati za predloženi budžet u narednoj godini, kao i da će insistirati na reformi penzionog sistema.

Senić je rekao da je reforma penzionog sistema neophodna kako bi se smanjili izdaci za potrošnju i omogućilo više novca za pomoć privredi i druge projekte.

DSS: Povući Predlog budžeta iz procedure

Predstavnik poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Nenad Popović rekao je da je najveći problem sa predloženim budžetom za 2010. godinu to što on uopšte postoji u ovoj formi i da bi bilo najbolje da se povuče iz procedure.

Popović je rekao da ga je predlagač nazvao razvojnim, ali da je "problem što budžet nije razvojni za privredu i obične građane, već samo za državnu afministraciju".

"Ovaj budžet nije razvojni, on je razorni", kazao je Popović i dodao da se predlogom samo razvija administracija i uništava srpska privreda.

Predstavnik poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Jorgovanka Tabaković najavila je da njeni predstavnici neće glasati za Predlog budžeta u 2010. jer je loše koncipiran i nisu predviđeni mehanizmi interne kontrole trošenja sredstava.

Tabaković je imala niz primedbi na trošenje sredstava Ministarstva finansija, u čijem je razdelu predviđeno najviše sredstava budžeta za narednu godinu (oko 579 milijardi dinara, od ukupno 762 milijarde za izdatke).

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Lidija Dimitrijević rekla je da predloženi republički budžet za 2010. godinu nije razvojni kako navode predstavnici vlasti.

Poslanica SRS je navela da je interesantno kako vlast želi da ostvari uštede u budžetu - otpuštanjima zaposlenih, zatim na uštrb penzionera i smanjenjem transefera opštinama.

Predlogom budžeta na koji je podnet 241 amandman za 2010. godinu predviđeni su prihodi budžeta od 656 milijardi dinara, rashodi od 763 milijardi dinara, a deficit od 107 milijardi dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.