Razrešena misterija zašto psi i vlasnici liče

Izvor: B92, 05.Avg.2015, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razrešena misterija zašto psi i vlasnici liče

Jedan od članova vaše porodice je pas? Ukoliko stanete zajedno ispred ogledala, uočićete sličnosti kojih niste ni svesni. Pročitajte i zašto je to tako...

Psiholog Sadahiko Nakajime sproveo je istraživanje i dokazao da psi i njihovi vlasnici zaista liče, ali dobio je i odgovor na pitanje zašto je to tako.

U eksperimentu je ispitivano 500 osoba, kojima su pokazivane fotografije vlasnika i pasa, odvojeno. Ispitanici su zatim dobili zadatak da spoje sliku psa sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slikom svog vlasnika. Dobijeni rezultati su bili fascinantni!

Ispitanici su u skoro 80 posto slučajeva tačno uradili zadatak – uspeli su da spoje vlasnika sa njegovim psom.

Takođe, učesnici istraživanja su u 74 odsto slučajeva uparili pse i vlasnike samo na osnovu fotografija koje su pokazivale njihove oči, a 73 odsto tačnih parova je bilo na osnovu fotografija usta.

"Ljudi biraju psa na osnovu takozvane sklonosti ka poznatom i to je potpuno nesvesna selekcija", objasnio je Sadahiko Nakajima. On kaže da vlasnici psa ne počinju s vremenom da liče na njih, niti obrnuto, već da se još prilikom biranja životinje ispoljava naša prikrivena skolonost da budemo u okruženja bića i predmeta koji su nalik na nas, koji su nam "poznati".

Izvor: zivotinje.rs

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Razrešena misterija zašto psi i vlasnici liče

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Avg.2015, 13:31

Jedan od članova vaše porodice je pas? Ukoliko stanete zajedno ispred ogledala, uočićete sličnosti kojih niste ni svesni. Pročitajte i zašto je to tako....Psiholog Sadahiko Nakajime sproveo je istraživanje i dokazao da psi i njihovi vlasnici zaista liče, ali dobio je i odgovor na pitanje zašto...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.