Razrešen general Ponoš

Izvor: RTS, 30.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razrešen general Ponoš

Predsednik Srbije Boris Tadić razrešio je dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Zdravka Ponoša, saopštila je pres služba predsednika. Ponoš: Izvršiću naređenje.

General-potpukovnik Zdravko Ponoš rekao je da će izvršiti odluku predsednika Srbije o razrešenju, jer je vojnik koji je uvek izvršavao naređenja.

"Predsednik je postupio u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima. Uvek sam izvšravao naređenja, otkako sam ušao u vojsku, 1977. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine. Izvršiću i 2008.", rekao je Ponoš.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Boris Tadić postupio u skladu sa ustavnim ovlašćenjima kada je smenio načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša.

Dačić, koji je član Saveta za nacionalnu bezbednost, istovremeno je istakao da je na jučerašnoj sednici tog tela konstatovano da sistem odbrane i bezbednost države nisu ugroženi i da građani nemaju razloga za brigu.

Ocenio je da su Ponoševe izjave sigurno neprihvatljive za liniju komandovanja i vojnu strukturu, ali i da teme o kojima je govorio zaslužuju da se o njima raspravlja.

General Ponoš razrešen je dužnosti dan nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj je razmotrena situaciju u vezi sa nesuglasicama ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša. 

"Sa danom razrešenja komandni lanac funkcioniše normalno i do postavljenja novog načelnika Generalštaba komandu nad Vojskom preuzima zamenik načelnika general potpukovnik Miloje Miletić", navodi se u saopštenju. 

Tadić je razrešenjem Ponoša, kako se navodi, iskoristio svoje ustavno ovlašćenje (član 112 stav 2 Ustava) po kom predsednik Srbije, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Svako snosi deo odgovornosti

"Svi koji su učesnici u sistemu odbrane snose svoj deo odgovornosti. Komunikacija između načelnika Generalštaba i ministra odbrane, nezavisno od uvek postojećih koncepcijskih razlika, mora da bude saglasna opštem bezbednosnom interesu", rekao je sinoć Tadić Radio-televiziji Srbije.

"Svako tu ima svoj deo odgovornosti, ali istovremeno je apsolutno nedopustivo da se krši vojna disciplina u ovako važnom sistemu kao što je sistem odbrane i da se pitanja koja se tiču budućnosti našeg sistema odbrane raspravljaju na jedan neadekvatan način u medijima", rekao je srpski predsednik.

Koncepcijske razlike

Koncepcijske razlike između generala Ponoša i ministra odbrane Dragana Šutanovca u prvi plan izbile su još pre dve sedmice kada se načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš i članovi kolegijuma Generalštaba nisu pojavili na tradicionalnom novogodišnjem prijemu.

Nezadovoljstvo stanjem u sistemu odbrane, Ponoš je zatim izneo u intervjuu "Politici", rekavši da su reforme vojske zaustavljene, ako i da budžet od 867 miliona evra nije dobro iskorišćen.

"Politika odbrane funkcioniše samo simbolično. Reklo bi se da ne postoji. Dovijamo se u okolnostima kada država nema strategiju nacionalne bezbednosti, ni strategiju odbrane. Za vreme mandata ministra Zorana Stankovića, postojao je plan zajedničke reorganizacije, a sada ni to", rekao je Ponoš.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je na redovnoj godišnjoj konferenciji za štampu izjavio da dobro sarađuje sa generalima.

U emisiji "OKO" RTS-a rekao je da on samo potpisuje plan nabavki koji pravi Generalštab. "Ja potpisujem plan opremanja, a to pravi Generalštab i njihove stručne službe. Bilo bi isuviše nadmeno da ja kao ministar dođem i propišem recimo 70 hiljada pancira, ili satelit koji bismo morali da platimo 50 miliona dolara", rekao je Šutanovac.

O sukobu je raspravljao i Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost, koji je potom ztaražio od vlade informaciju o stanju bezbednosti u sistemu odbrane.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.