Razočarenje i neslaganja na kraju klimatskih pregovora u Madridu

Izvor: VOA, 15.Dec.2019, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razočarenje i neslaganja na kraju klimatskih pregovora u Madridu

Maratonski međunarodni klimatskih pregovori u Španiji završeni su u nedelju tako što su pregovarači ključnu odluku o svetskim tržištima ugljenika odložili za sledeću godinu. Posle dve nedelje pregovora o borbi protiv globalnog zagrevanja, delegati iz skoro 200 zemalja usvojili su deklaracije kojima se poziva na ambicioznije planove za smanjenje emisije štetnih gasova, koji doprinose zagrevanju planete, kao i za pomoć siromašnim zemljama koje trpe posledice klimatskih promena. Međutim, iako su to bili najduži klimatski pregovori do sada, a održavaju se skoro svake godine već 25 godina, neka od najspornijih pitanja su sačuvana za sledeći samit u Glazgovu, za godinu dana.  Grupe i aktivisti za zaštitu životne sredine optužile su najbogatije zemlje sveta da pokazuju malo volje da se ozbiljno suoče sa klimatskim promenama.  25. klimatska konferencija (COP25) u Madridu doživljena je kao test kolektivne volje svetskih vlada da poslušaju savet naučnika i brže smanjuju emisiju štetnih gasova, kako bi sprečili da rast temperatura na planeti ne dosegne tačku bez povratka.  Međutim, u završnoj deklaraciji sa konferencije se samo pominje "hitna potreba" da se smanji jaz između postojećih obećanja o smanjenju emisije gasova i ciljeva o temperaturi, definisanih istorijskim Pariskim sporazumom iz 2015 - što je ishod koji je generalni sekretar UN Antonio Gutereš nazvao razočaravajućim: “Međunarodna zajednica je izgubila značajnu priliku da pokaže veću ambiciju u ublažavanju posledica, prilagođavanju i finansiranju borbe za rešenje klimatske krize. Ne smemo odustati i ja neću odustati." Mnoge zemlje u razvoju želele su da čuju mnogo eksplicitnija obećanja i obaveze, dok pariski proces ulazi u ključnu fazu implementacije sledeće nedelje.  Brazil, Kina, Australija, Saudijska Arabija i SAD su pružale najveći otpor pozivima na veću akciju, ocenili su neki delegati. SAD su prošlog meseca počele formalno povlačenje iz Pariskog sporazuma. 

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Polovičan dogovor u Madridu, male zemlje ponovo nemoćne protiv velikih

Izvor: RTS, 15.Dec.2019

Zbog prirodnih katastrofa koje su posledica klimatskih promena, kao što su poplave i šumski požar, svake godine bez krova nad glavom ostane 20 miliona ljudi. Maratonski klimatski pregovori u Madridu okončani su polovičnim uspehom. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.