Izvor: Blic, 10.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razočarana u drugaricu

Nemojte previše da se brinete ako pati zbog svađe sa najboljom prijateljicom. U njenim godinama takve stvari se brzo zaboravljaju.



Do juče su bile nerazdvojne i zaklinjale su se da će biti prijateljice do smrti! A danas je vaša ćerka neutešna - prijateljica joj je okrenula leđa i našla je novu najbolju prijateljicu. Zašto toliko očajava? Francuski psihijatar dr Rolan Bele pomaže nam da razumemo reakcije adolescentkinja koje su ponekad zaista neodmerene. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Oko 12. ili 13. godine devojčica često sebi odabere najbolju prijateljicu, sa kojom postaje nerazdvojna, kao da joj je sestra bliznakinja! Uvek izlaze zajedno, pozajmljuju jedna drugoj garderobu, nose istu frizuru, slušaju istu muziku, imaju isto mišljenje o istim stvarima, čitaju iste knjige... U takvim slučajevima roditelji ponekad počinju da se brinu da njihova ćerka nema ličnost, da je izgubila identitet. To, međutim, uopšte nije tačno, tvrdi dr Bele. Naime, njihova ćerka koristi svoju drugaricu kao neku vrstu ogledala - drugim rečima, preko nje voli sebe. Takav odnos može da deluje narcisoidno i egoistično, ali predstavlja važnu i neophodnu etapu u periodu adolescencije. Zato što devojčice na ovaj način mogu da izgrade svoju ženstvenost pre nego što se, kad za to dođe vreme, suoče sa dečacima.

S druge strane, sasvim je normalno da posle nekog vremena jedna od devojčica počne da oseća da je takav odnos guši i reši da se okrene i drugim drugaricama. Za onu koja je napuštena, to predstavlja dramu! Ona se oseća jadno i usamljeno, što ju je izneverila drugarica kojoj je poverila sve svoje tajne.

Ima utisak da je prestala da postoji

Kao da u svom „ogledalu" ne može više da vidi svoj lik. Drugim rečima, kao da više i ne postoji! Nije prestalo da postoji samo njihovo prijateljstvo, već nema više ni nje same. To je, razume se, strašno bolno, ali ujedno i neophodno iskustvo. Na taj način se uče pravila igre koja se zove odrastanje.

Kako da joj pomognete?

Nemojte da pravite dramu oko toga. Iznenadiće vas brzina sa kojom adolescenti zaboravljaju. Pustite da se stvari reše same od sebe i nemojte previše da se mešate. Najbolje je da izbegavate izjave u stilu: „Ionako mi se nije mnogo dopadala." Ako se pomire i ponovo zbliže, naći ćete se u prilično nezgodnom položaju!

Da li da pokrećete razgovor na tu temu?

Sačekajte da ona sama izrazi želju da razgovara sa vama o tome. Onda možete da joj iznesete neki primer iz sopstvenog iskustva, pošto će je to smiriti i pomoći joj da shvati da se ne nalazi u bezizlaznoj situaciji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.