Različite reakcije eksperata oko slučaja Papakonstantinu

Izvor: Southeast European Times, 15.Jul.2013, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različite reakcije eksperata oko slučaja Papakonstantinu

Eksperti vide različite razloge za odluku parlamenta oko slučaja bivšeg grčkog ministra finansija.

15/07/2013

Endi Dabilis za Southeast European Times iz Atine -- 15.7.2013.

Neki eksperti kažu da je preporuka parlamentarnog odbora da se podigne optužnica protiv bivšeg grčkog ministra finansija Jorgosa Papakonstantinua na osnovu krivičnih optužbi zbog skandala oko Lagard liste napredak u borbi protiv korupcije u Grčkoj, ali drugi to vide kao pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << vlade da suzi slučaj.

Odbor je preporučio da se Papakonstantinu optuži za malverzacije sa tim dokumentom, prekoračenje dužnosti i kršenje ovlašćenja, što je krivično delo za koje je propisana maksimalna doživotna zatvorska kazna, ukoliko bude osuđen.

„To pokazuje da je valjda rešena da rasvetli sve“, rekao je Antonis Klapsis, šef istraživanja Instituta za demokratiju Konstandinos Karamanlis u Atini, u izjavi za SETimes. „U Grčkoj nije uobičajeno da se bivši ministri optužuju za bilo šta.“

Odbor je takođe ukazao da su zakonodavci iz vladajuće koalicije, koju čine konzervativna Nova demokratija i socijalisti iz PASOK-a, kovali zaveru da prikriju ulogu bivšeg premijera Jorgosa Papandreusa i Evangelosa Venizelosa, koji je sada lider PASOK-a, kao i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova.

Papakonstantinu, koji je bio ministar finansija od oktobra 2009. do juna 2011. godine, nadgledao je prvi krug mera štednje u zemlji koje su naložili međunarodni kreditori u zamenu za kredite ekonomskog spasa. On je porekao bilo kakve zloupotrebe.

Istraga je počela nakon što je otkriveno da su imena Papakonstantinuovih rođaka uklonjena sa liste Grka sa tajnim švajcarskim bankovnim računima.

Prošle godine je ministar finansija Janis Sturnaras saznao da postoji lista od 2.062 Grka sa 1,5 milijardi evra uloga u ženevskom ogranku HSBC. Venizelos je potom predstavio kopiju liste na USB memoriji, nakon što je Papakonstantinu rekao da je originalni uređaj za pohranjivanje podataka, koji mu je dala tada francuska ministarka finansija Kristin Lagard 2010. godine, nestao iz njegove kancelarije.

Kada su francuski zvaničnici prosledili originalnu listu, otkriveno je da nedostaju imena Papakonstantinuovih rođaka. Dva su optužena za izbegavanje plaćanja 4,43 miliona evra u zaostalim porezima.

Papakonstantinuov slulčaj sagledan je kao znak da je vlada premijera Antonisa Samarasa, lidera Nove demokratije, oštra prema korupciji. Ali, neki eksperti upozoravaju da Samaras pokušava da zaštiti Venizelosa i skrene pažnju sa štednje.

Klapsis je ukazao na trenutno krivično gonjenje drugog bivšeg zvaničnika PASOK-a i nekadašnjeg ministra odbrane Akisa Cohacopulosa, na osnovu optužbi za pranje novca, a doživotna zatvorska kazna izrečena je bivšem gradonačelniku Soluna Vasilsu Papageorgopulou, nekadašnjem političaru Nove demokratije.

„Imali smo veći napredak u poslednjih 12 meseci nego u prethodnih 30 godina“, dodao je on.

Ali, Stratos Georgulas, profesor sociologije i kriminologije na Univerzitetu Egeja na ostrvu Lezbos, ne slaže se sa tim.

„Ovo [slučaj Papakonstantinu] je pravljenje primera od jednog čoveka, a ne borba protiv korupcije u grčkom društvu“, rekao je on za SETimes. „Postoje pitanja za Venizelosa i Papandreua, ali većina je želela da svede slučaj samo na Papakonstantinua, jer su pokušavali da nađu najlakšu metu.“

Optužnice će biti „podizane u službi političkih interesa“, rekao je Papakonstantinu pre glasanja odbora.

Nakon što su optužbe iznete, Papandreu je rekao da nikada nije čuo za Lagard listu, a Venizelos da nije reagovao na nju jer je zasnovana na podacima ukradenim iz banke, iako je Lagard rekla da su druge zemlje iskoristile informacije o svojim građanima za krivično gonjenje utajivača poreza.

Lista i dalje nije proverena, ne računajući Papakonstantinuove rođake, kada su u pitanju mogući utajivači poreza.

Efi Lambropolu, profesorka sociologije i kriminologije na Univerzitetu Panteion u Atini, kaže da je afera politički cirkus.

„Ako stranke zaista žele da utvrde istinu o ovoj komplikovanoj situaciji, onda treba da rade diskretno, bez skandalizovanja i klevetanja“, rekla je ona za SETimes, dodajući da „načelo pretpostavke nevinosti funkcioniše vrlo selektivno“ u Grčkoj.

Neki eksperti misle da je Lagard lista problematična za vladu jer se njome jača uverenje mnogih Grka da bogata elita zemlje izbegava da se žrtvuje tokom ekonomske krize koja je donela velike rezove plata i poreza i smanjenje penzija, za radnike, starije i siromašne.

Džon Nomikos, šef Istraživačkog instituta evropskih i američkih studija u Atini, pohvalio je nastojanja da se suzbiju, kako je to nazvao, statističke igre vezane za štednju i krizu.

„Vlada treba da bude striktnija u pogledu antikorupcijske politike, zbog finansijskih mera koje najavljuju čini se svake nedelje“, izjavio je on za SETimes. „Oni pokušavaju da kupe vreme bez bilo kakvih posledica. Oni treba da otkriju istinu, ali u Grčkoj je za to potrebno vreme.“

Da li mislite da je Papakonstantinuov slučaj korak napred u borbi protiv korupcije na visokom nivou u Grčkoj? Podelite svoje mišljenje u komentarima.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.