Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razjašnjavamo šta tačno koji dress code znači (FOTO)

Donijeti odluku o tome šta ćete obući nikada nije toliki problem kao za vrijeme praznika. Božićni prijemi, proslave i druženja s poslovnim partnerima, nadređenima ili kolegama gotovo uvijek imaju propisani dress code koji češće zbunjuje nego razjašnjava u čemu bi se zapravo trebali pojaviti.

Da li ste znale da black tie zapravo može značiti nekoliko stvari? Nismo ni mi. Dok te minorne razlike u pravilima odjevanja muškarcima ne znače mnogo, ženama ipak zadaju ozbiljne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << probleme - jer nikome nije prijatno biti jedina osoba u prostoriji koja je obukla svečanu toaletu.

Kako bi se spasili od potencijalnih neugodnosti saznajte šta tačno koji dress code nalaže, a ako niti nakon detaljnog proučavanja pravila odjevanja niste sigurni u kojem smeru krenuti, postoji jedan trik koji uvijek pali – pitajte domaćina.

U ovom slučaju, muškarci ne moraju razmišljati – obucite smoking. Za žene su stvari ipak malo komplikovanije, ali samo zato što je izbor veći: U obzir dolazi sve od svečane maksi haljine preko formalnih kompleta pa do elegantnih koktel haljina.

Za koju ćete se kombinaciju odlučiti zavisi isključivo od vas, ali i od priliku koju uzmete u obzir: Ako se radi o odlasku u operu, odaberite dugu haljinu, a ako je u pitanju poslovan događaj, jednako ćete dobro izgledati i u elegantnom kompletu upotpunjenim efektnim komadom ili nakitom.

Jedan od 'mutnijih' dress codeova jeste "black tie optional": kao što mu i samo ime govori, radi se o situaciji u kojoj je muškarcima ostavljeno na biranje žele li obući smoking ili samo tamno odjelo. Kako je snažnijem polu dozvoljeno da se priklone ležernijoj opciji, isto vredi i za žene: umjesto duge haljine mogu obući manje-više što god – dokle god je svečano.

Na našim prostorima još uvijek ne toliko popularan dress code, barem ne pod tim nazivom. Radi se o 'otkačenom' pristupu formalnom oblačenju: muškarcima je dozvoljeno bijelu košulju zamijeniti, primjera radi, tamno plavom, a crnu leptir-mašnu crvenom. Isto tako, žene mogu obući gotovo bilo šta, kao što su, na primjer, formalne, ali trendi haljine.

Ako ste pozvani na događaj koji zahteva "cocktail" dress code, muškarci bi trebalo da odaberu tamno odjelo s kravatom, dok se od žena očekuje da budu obučene u haljine do ili malo iznad kolena. Naravno, niti elegantne pantalone nisu isključene. Ako se dvoumite oko stajlinga, mala crna haljina upotpunjena komadom upečatljivog nakita ili neobičnom torbicom je uvijek dobar izbor.

Ovakav dress code možete očekivati na pozivnicama na božićna slavlja i slične praznične proslave. Zapravo se radi o "cocktail" pravilu – odaberite, na primjer, haljinu sa štrasom ili, pak, crvenu satensku suknju.

Kao što mu i samo ime kaže, ovaj dress code primjenjuje se u poslovnim, obično dnevnim prilikama kao što su službeni ručkovi, konferencije, poslovni sastanci. Od muškaraca se očekuje da budu odjeveni u odjelo te da nose kravatu, dok žene mogu birati između haljine i kostima. To, naravno, ne podrazumijeva isključivo sivu suknju i sako – poigrajte se s trendovskim desenima i bojama, a umjesto suknje obucite pantalone. Kombinaciju začinite upečatljivom torbom, maramom ili neobičnim kaputom.

Većina korporacija ima upravo ovaj dress code: Za žene to znači pantalone i sako ili, naprimjer, suknja pencil kroja u kombinaciji s košuljom. Slično je i za muškarce – košulja i pantalone su više nego dovoljno. A iako smo povremeno uvjereni da su naše "fine" farmerke i patike zadovoljavajuća odjeća za posao, ipak nije takav slučaj.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.