Razgrabili državne njive

Izvor: Politika, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgrabili državne njive

Vrbas – Lokalna samouprava u Vrbasu poništila je dve nedavno održane licitacije za izdavanje u zakup državnog obradivog zemljišta, jer je procenjeno da je u tom postupku bilo niz neregularnosti, zbog kojih su seoska poljoprivredna gazdinstva i manje zemljoradničke zadruge dovedeni u neravnopravan položaj, u odnosu na veće agrarne sisteme. Ujedno su odložena i već zakazana nadmetanja o izdavanju u arendu oko 7.000 hektara državnih oranica, dok se, kako je istaknuto, u saradnji sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ministarstvom za poljoprivredu ne nađu rešenja da na licitacijama svi učesnici budu ravnopravni.

Obrazlažući ovu odluku, zamenik predsednika opštine Igor Bečić kaže za "Politiku" da su prilikom licitiranja u Vrbasu uočeni veliki propusti, pa se dogodilo da su se naočigled komisije, uoči početka nadmetanja, zakupci međusobno dogovorili o iznosu arende! Tako je svaka od ponuđenih parcela izdata po početnoj ceni od 7.393 do 8.350 dinara, uvećanoj za minimalni iznos od desetak odsto. Bečić kaže da postoji sumnja da su pojedinci učestvovali na licitaciji samo da bi za nekog drugog izdejstvovali zakup. Međutim, već sutradan, u obližnjem Bačkom Dobrom Polju, atmosfera je bila napeta do te mere da je čak i policija pozvana da dežura kako ne bi došlo do sukoba. Cene su podizane do krajnje nerealnih iznosa, čak i do 100.000 dinara za hektar.

Najveću ogorčenost sitnih zemljoradnika izazvalo je ponašanje Industrije mesa "Karneks", koja je za skoro sve parcele u ataru ovog sela istakla pravo prioriteta, pozivajući se na zalivne sisteme na svojim poljima, što im, prema važećim propisima, daje apsolutnu prednost. Revoltirani zemljoradnici, podizali su svoje ponude i do fantastičnih iznosa, a sve, kako kažu, da bi "Karneks" doveli u što nepovoljniji položaj, kada već oni ne mogu da dobiju zemlju u zakup.

– Nećemo dopustiti da svu državnu zemlju preuzmu veliki sistemi i moraćemo da u što kraćem roku pronađemo mehanizam da zaštitimo male proizvođače – tvrdi Igor Bečić i ističe da državne oranice u vrbaskoj opštini niko neće moći da obrađuje bez ugovora o zakupu, a da će lokalna administracija podnositi krivične prijave protiv svakoga ko bespravno uđe u posed.

– Želimo da sprečimo da neko na silu počne da obrađuje državnu zemlju, pa da posle vansudskim poravnanjem isplati zakup po početnoj ceni. Naravno, nećemo dopustiti ni da zemljište ostane neobrađeno, ali ćemo stati na put svakom pokušaju zloupotrebe – ističe zamenik predsednika opštine Vrbas.

U slučaju da ne bude drugih mogućnosti da se ovaj problem prevaziđe, lokalna samouprava najavljuje da će kompletan postupak licitacije poništiti i usvojiti potpuno nov program i pravila, što bi omogućilo svim zainteresovanim da ravnopravno učestvuju u trci za zakup državnog obradivog zemljišta.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.