Razgovori sa UNMIK-om o šest tačaka

Izvor: RTS, 24.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori sa UNMIK-om o šest tačaka

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer formiraće tim za razgovore sa Beogradom o sprovođenju plana od šest tačaka, rekao savetnik predsednika Srbije za Kosovo i crkvu Mlađa Đorđević.

Savetnik predsednika Srbije za Kosovo i crkvu Mlađa Đorđević izjavio je povodom pisma koje je predsednik Boris Tadić uputio generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, da će šef UNMIK-a Lamberto Zanijer formirati tim za razgovore sa Beogradom o sprovođenju plana od šest tačaka.

Đorđević >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je novinarima u Janjevu na Kosovu rekao da očekuje da će tim biti formiran posle božićnih praznika.

"Spremni smo za taj razgovor i očekujemo da rešimo sve probleme na Kosovu i Metohiji u vezi realizacije tih šest tačaka", rekao je Đorđević novinarima ispred katoličke crkve Sveti Nikola.

Đorđević je istakao da će Beograd sa predstavnicima UNMIK-a razgovarati o problemima u pravosuđu, policiji, carini, administrativnoj liniji, transportu i zaštiti kulturne i crkvene baštine.

Mlađa Đorđević je podsetio da je predsednik Tadić u pismu Ban Ki Munu zahtevao da UNMIK ostane na Kosovu a da Euleks radi na osnovu Rezuolcuije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Verujemo da misija Euleksa ima ulogu da uvede vladavinu prava na Kosovu, pre svega u oblasti pravosuđa, policije i carine, i da će svi problemi vezani za kriminal, ubijene i nestale biti brže rešavani", rekao je Đorđević.

Nerešena pitanja uzurpirane imovine

Savetnik predsednika Srbije istakao je da na Kosovu ima oko 40.000 nerešenih pitanja u vezi sa povratkom uzurpirane imovine Srba i drugih nealbanca.

Đorđević je posetio Janjevo, mesto u kojem su Hrvati nekada bili većinsko stanovništvo, i u crkvi Sveti Nikola razgovarao sa župnikom Matom Palićem.

Palić je Đorđevića upoznao sa problemima preostalih Hrvata u mestima Janjevo i Letnica, rekavši da se iz Janjeva odselilo oko 4.500 Hrvata, a da ih je ostalo 300, kao i da je 400 kuća potpuno uništeno.

U Letnici, udaljenoj 60 kilometara od Janjeva, kao i u četiri okolna sela, ostalo je oko 60 uglavnom starijih Hrvata, dok su se u Janjevo vratile tri porodice. Đorđević je rekao da će država Srbija uvek pomagati hrvatsku zajednicu na Kosovu.

Mlađa Đorđević je u ime predsednika Srbije Borisa Tadića čestitao Božić svim katoličkim vernicima i požzeleo im da praznike provedu u miru.

Palić je, uzvrativši čestitku, poželeo mir i zdravlje svim vernicima koji Božić slave 7. januara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sa Zanijerijem posle Božića

Izvor: Glas javnosti, 25.Dec.2008, 07:37

JANJEVO - Povodom pisma koje je predsednik Boris Tadić uputio generalnom sekretaru UN Ban Đi-munu, savetnik predsednika Srbije Mlađa Đorđević izjavio je juče da će šef Unmika Lamberto Zanijer formirati tim za razgovore sa Beogradom o sprovođenju plana od šest tačaka. Đorđević je novinarima...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.