Razgovori o Ustavu već na jesen; Šešelj: Trla baba lan

Izvor: B92, 04.Jul.2017, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Razgovori o Ustavu već na jesen"; Šešelj: Trla baba lan

Beograd -- Serija razgovora o promeni Ustava koju je najavio predsednik Aleksandar Vučić mogla bi da počne već na jesen, saznaju "Novosti".

Vučić je u više navrata od stupanja na novu dužnost govorio o nužnosti dijaloga o najvišem pravnom aktu i naglasio je da, iako može da dobije dvotrećinsku većinu u Skupštini, namerava da pokuša da dođe do konsenzusa o ovom pitanju.

Zbog značaja ovog pitanja, koje je isturio u prvi plan kao jedan od glavnih zadataka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u svom predsedničkom mandatu, Vučić želi da što pre počne razgovore, piše beogradski list.

Da li će za to naći sagovornike u opoziciji, još je neizvesno. Deo opozicionih partija, uglavnom one na desnici, smatra da najviši pravni akt ne treba menjati u ovom trenutku, dok većina na proevropskom opozicionom polu sumnja u mogućnost konstruktivnog dijaloga sa vlašću.

Predsednik političkog saveta DS Zoran Lutovac nedavno je predstavio predlog te stranke za izmene najvišeg pravnog akta u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Ipak, on smatra da je "nemoguće voditi relevantan društveni dijalog u ovim okolnostima, gde se svaka kritika doživljava kao neprijateljstvo, a opozicija kao strano telo".

“Takvu atmosferu treba promeniti odmah jer je to temelj za promenu društva, što uključuje i promenu Ustava kao svojevrsnog društvenog ugovora. Bilo bi najnormalnije da razgovori o Ustavu budu otvoreni i da u njima svi učestvuju, ali za to je potrebno ostvariti bar minimalne preduslove”, kaže Lutovac.

Lider DSS Miloš Jovanović kaže da oni uopšte nisu za promenu Ustava, jer "to sa sobom nosi rizik da se promeni preambula o Kosmetu, koja je i uvedena da bi se sačuvala teritorijalna celovitost Srbije":

“Ustav nije idealan, proizvod je konsenzusa svih stranaka 2006. godine, ali ne vidimo celishodnost da se baš sad menja. U idealnim uslovima mogli bismo da se pozabavimo temom da li smo predsednički ili parlamentarni sistem, jer očigledno nismo nijedno, a oba smo pomalo”.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj nam kaže da mu priča o promeni Ustava liči na izreku - "trla baba lan da joj prođe dan":

“Nikome normalnom ne pada na pamet da u ovakvoj situaciji menja Ustav. Treba raspravljati o ekonomiji, zdravstvu, kulturi, a ne gubiti energiju na Ustav. On ima falinke, ali država s njim sasvim dobro može da funkcioniše. Jedino ako tim promenama Vučić hoće da se unapredi u faraona”.

Šešelj napominje da se Ustav menja kad je u državi sve potaman, pa onda da se vidi može li i tu šta da se unapredi, navode "Novosti".

Prvi čovek LDP Čedomir Jovanović kaže da vlast i opozicija moraju da razumeju da nas međusobni sukobi, koji polarizuju i troše društvo, onemogućavaju da razgovaramo o najbitnijim temama za budućnost Srbije:

“Na dijalogu o promeni Ustava i rešavanju problema na Kosovu LDP insistira godinama. Oni koji su osudili Srbiju na tavorenje Ustavom iz 2006. dužni su, više nego iko drugi, da pomognu u skidanju tog tereta. Ako su mogli da čitavo društvo osude na ovakav ustav dogovorima i krađom na referendumu, onda imaju još veću obavezu da razgovaraju o promeni stanja”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.