Razgovor sa autorom izložbe Metaobrok u Likovnoj galeriji KCB

Izvor: Blic, 09.Dec.2013, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovor sa autorom izložbe "Metaobrok" u Likovnoj galeriji KCB

“Metameal / Metaobrok” naziv je izložbe Muzeja grada Beograda koja će u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda biti predstavljena do 31. decembra. Razgovor sa autorom postavke, Milošem Spasićem, biće održan sutra od 18 sati.

Muzej grada Beograda ovom izložbom javnosti predstavlja nastavak realizacije projekta “Metapojavnosti” koji je svoju premijeru imao 2012. prezentacijom prve celine u okviru “International Architecture and Design Showcase” u galeriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ambika P3 u Londonu.

Studijska izložba “Metaobrok” kustosa Odseka za praistoriju Muzeja grada Beograda tretira socio-kulturne aspekte konzumiranja hrane i pića u praistoriji i savremenom dobu. Konzumiranje hrane i pića jedan je od najprefinjenijih načina za uspostavljanje i održavanje društvenih odnosa među ljudima.

Na izložbi će biti predstavljena ekranizacija rada arhitekte Sare Viglsvort i Džeremija Tila koji analizira progresiju jednog svečanog ručka i pokrete osmoro ljudi koji sede za velikim trpezarijskim stolom.

Interesantno je da su tri crteža na kojima su prikazane sekvence obroka postavljena u obrnutom redu, tako da ukoliko se rad posmatra, onako kako se čita u zapadnom svetu, prvu skicu predstavlja sto u haosu nakon završenog obroka, središnja skica prikazuje dinamiku pokreta ruku tokom ručka, dok treća skica predstavlja savršeno aranžiran sto pre početka obroka.

Postavkom inverzne šeme toka obedovanja u tri sekvence autori su pokazali da se socijalni odnosi između učesnika u ručku odvijaju nevezano od toga da li samom činu obedovanja prethodi ili sledi haos.

Prateći program:

14. decembar

10-12h: Kreativna radionica

12h: Al’ se nekad dobro jelo NE baš. Predavač: Aleksandar Medović

17. decembar

18h: Increasing disorder in a dining table (Skype-uključenje iz Londona). Intervju sa Sarom Viglsvort

21. decembar

12h: Stolnjak za nedeljni ručak: Metameal nedeljom u Parizu. Predavač Jelena Stamenković

24. decembar

18h: Razgovor s autorom

Projekat “Metapojavnosti” predstavlja studiju pet najprepoznatljivijih aspekata fizičke pojavnosti praistorijskog i savremenog života: arhitekture i stanovanja, socijalnog aspekta konzumiranja hrane i pića, umetnosti, rada i zanata i mode. Izložba ne nudi objašnjenja, definicije i tumačenja, već poziva na promišljanje najpreprepoznatljivijih aspekata života u praistoriji i današnjici, u oba smera: danas→nekada; nekada→danas.

Miloš Spasić je kustos Odseka za praistoriju Muzeja grada Beograda od 2008. Od tada je samostalno i u koautorstvu realizovao tri izložbe. Autor je više od 15 stručnih i naučnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima. Završava doktorske studije na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta Univeziteta u Beogradu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srđan Radović: Grad kao tekst

Izvor: Arte, 10.Dec.2013, 15:37

U četvrtak, 12. decembra u 19. sati u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda biće predstavljena knjiga autora Srđana Radovića, "Grad kao tekst" (Bibiloteka XX vek, Beograd, 2013.). Učestvuju: Ildiko Erdei, Ljiljana Gavrilović, Ivan Čolović i autor. Studija Srđana Radovića posvećena...

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.