Razdvojiti veru od politike

Izvor: RTS, 05.Jul.2009, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razdvojiti veru od politike

Deklaracija Islamske zajednice u Srbiji o stanju ljudskih i verskih prava Bošnjaka i muslimana koji žive u Srbiji, ishitren je i više politički stav, odnosno zloupotreba vere i vernika, smatraju poslanici sandžačkih stranaka Munir Poturak i Esad Džudžević. Rijaset Islamske zajednice Srbije osudio Deklaraciju.

Rijaset Islamske zajednice Srbije izrazio je zadovoljstvo jedinstvom najuticajnijih političkih opcija Bošnjaka u Srbiji, ocenivši neprihvatljivim mešanje verskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čelnika u politička pitanja zemlje, a posebno verskih poglavara drugih država u stepen poštovanja ljudskih prava u Srbiji.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, navodi se da deklaracija koju je inicirao "smenjeni predsednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić ima za cilj razbijanje tek postignutog jedinstva najuticajnijih bošnjačkih političara".

"U cilju očuvanja bošnjačkog jedinstva u skladu sa učenjem naše uzvišene vere Islama, tražimo, od svih bošnjačkih političkih stranaka i partija, kao i pojedinaca, da očuvaju mir i slogu, dostojanstvo i čast, veru i obraz, saradnju i međusobno pomaganje u dobru, radi bolje budućnosti svih građana Sandžaka", navodi vrhovno telo Islamske zajednice Srbije.

Poslanici dve najuticajnije sandžačke stranke u srpskom parlamentu ocenili su da je Deklaracija Islamske zajednice u Srbiji, koju predstavlja glavni muftija Muamer Zukorlić, o stanju ljudskih i verskih prava Bošnjaka i muslimana koji žive u Srbiji, ishitren i više politički stav, odnosno zloupotreba vere i vernika.

Skupu u Novom Pazaru, iako su pozvani, nisu prisustvovali predstavnici Bošnjačke liste za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina, a predstavnik Sandžačke demokratske partije i poslanik u parlamentu Munir Poturak, koji je bio prisutan, odbio je da potpiše Deklaraciju.

U izjavi Tanjugu, Poturak kaže da je očekivao da će u Mešihatu dobiti podršku predstavnika islamskih institucija o aktuelnim pitanjima od značaja za razvoj regona.

"Očekivao sam podršku za stav vezano za pitanje Zakona o regionalnom razvoju. Nisam, međutim, očekivao nikakvu deklaraciju, niti bilo kakav politički stav, posebno ne od nekog ko predstavlja islamsku versku zajednicu", rekao je Poturak.

Poturak kaže da je SDP osudio takve poteze i podsetio da su se on lično, kao i stranka u kojoj je, tim povodom više puta oglašavali javno osudivši taj čin.

Uveren je da će se naći ljudi koji će unutar islamske zajednice moći da sednu i pregovaraju na način na koji smo se, kako je rekao, mi u SDP-u, posle toliko godina i nesporazuma, ipak, našli sa predstavnicima Bošnjačke liste.

Poturak smatra da se "pomalo manipuliše celom situacijom", a u vremenima teške ekonomske krize to, kako je rekao, uopšte nije teško.

Političko pitanje regionalizacije

Narodni poslanik koalicije Bošnjačka lista Esad Džudžević je Tanjugu rekao da je u novoformiranom Forumu sandžačkih poslanika u Skupštini Srbije bilo prvo dogovoreno da se pozivu iz Mešihata niko od poslanika dveju najuticajnijih stranaka ne odazove.

"Ipak, dogovorili smo se da Poturak ode i predoči da je pitanje regionalizacije političko pitanje u koje vera ne može da se meša i da, ako muftija želi da se bavi politikom, treba da formira stranku", rekao je Džudžević.

Osvrnuvši se na usvojenu Deklaraciju, Džudžević kaže da je stav oko kršenja verskih prava Bošnjaka u Srbiji, po njegovom mišljenu, sporan i da takva ocena ne stoji ni u izveštajima bilo koje međunarodne organizacije.

"Moje iskustvo govori da ta ocena ne stoji, s obzirom na činjenicu da se većina institucija koje deluju u okviru islamske zajednice finansiraju preko Ministarstva vera - Islamski univerzitet, medresa, a od 2000. godine obnovljeni su ili sagrađeni potopuno novi verski objekti", podsetio je Džudžević.

U ovom, prema njegovom mišljenju, istorijskom momentu Bošnjaci imaju određenu snagu u parlamentu i Vladi, upravo, kako je rekao, na mestima gde se sva sporna pitanja rešavaju - od ostvarivanja manjinskih prava pa do ekonomske zapostavljenosti regiona.

Džudžević je rekao i da je Deklaracija Islamske zajednice u Srbiji zapravo neuspeo pokušaj da se parira Deklaraciji koju je prošle sedmice usvojilo Bošnjačko nacionalno veće.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SDP i SDA nisu podržale Deklaraciju

Izvor: B92, 05.Jul.2009

Muamer Zukorlić (FoNet, arhiva)..Novi Pazar -- SDP i SDA, dve vodeće bošnjačke stranke, nisu podržale deklaraciju pod okriljem IzuS, jer smatraju da verska zajednica ne treba da se bavi političkim pitanjem... Na skupu u Novom Pazaru koji je juče organizovan pod pokroviteljstvom Islamske zajednice...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.