Razbijena špijunska mreža – uhapšeni državljani Srbije

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 11:09

Razbijena špijunska mreža – uhapšeni državljani Srbije

U akciji pripadnika Bezbednosno-informativne agencije i nadležnog javnog tužilaštva razbijena je još jedna špijunska mreža u našoj zemlji.

Uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su izvršile krivično delo špijunaža.

Kako je potvrđeno u bezbednosnim strukturama, BIA je otkrila predstavništvo jedne inostrane organizacije koja je obaveštajno i subverzivno delovala u Srbiji sprovodeći klasičnu špijunsku aktivnost, a svi uhapšeni su državljani Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Dvoje uhapšenih je zaposleno u srpskoj kancelariji inostrane organizacije i kontinuirano su se bavili prikupljanjem informacija obaveštajnog karaktera, od kojih pojedine imaju status poverljivosti i tajnosti.

Informacije koje su prikupljali ticale su se rada i funkcionisanja naših državnih organa i institucija i pojedinih javnih preduzeća, ali i resursa iz sistema nacionalne odbrane Srbije, naročito vojnih službi bezbednosti.

Poseban segment njihovog interesovanja bili su i pojedini državni rukovodioci, ali i građani i privredna društva.

Drugo dvoje uhapšenih, koji su radili u korist ove organizacije, zaposleni su u državnim organima Republike Srbije.

Oni su, po direktnom nalogu i instrukcijama drugo dvoje procesuiranih iz inostrane organizacije, svesno i sa umišljajem prikupljali tajne i poverljive službene podatke kojima su raspolagali, a koji su pod posebnom pravnom i informatičkom zaštitom, i dostavljali ih svojim nalogodavcima.

Kako se navodi, komunikaciju i razmenu informacija su obavljali preko aštićenih/kriptovanih veza, a za dostavljene podatke ostvarivali su protivpravnu materijalnu korist.

Isplate su vršene isključivo u gotovom novcu.

Prilikom pretresa objekata koje su koristili pripadnici ove špijunske mreže nađena je specijalna tehnička oprema koju su osumnjičeni koristili u svom delovanju i koja je, u skladu sa zakonom, poslata na dalju analizu i veštačenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.