Izvor: Nezavisne Novine, 29.Nov.2016, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razbijena mreža za pranje novca, zaplijenjeni zlato, kokain, oružje i milioni evra

BRISEL - Policijske službe Belgije, Francuske i Holandije uhapsile su 36 ljudi i zaplijenile zlato, kokain, automatsko oružje i milione evra u akciji protiv mreže za pranje novca koja je djelovala između Maroka i Evrope, saopštio je danas Evropol.

Osumnjičeni su uhapšeni prošle sedmice u racijama u kojima je u tri evropske zemlje učestvovalo oko 450 ljudi.

Evropol navodi da su kriminalci prodavali drogu u Francuskoj i potom prebacivali novac u Belgiju i Holandiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Svakog mjeseca su prebacivali po milion evra.

Gotovina je zatim slata u Maroko preko Bliskog istoka putem "neregulisanih finansijskih kanala".

Belgijske vlasti navode da je između gradova prebačeno oko 400 miliona evra. Tužilaštvo u Briselu saopštilo je da je veliki dio novca poslat preko Dubaija i opran u kompanijama iz Kazablanke, prenosi AP.

Evropol je saopštio da je zaplijenjeno 5,5 miliona evra u gotovini, kao i zlato u vrijednosti od 800.000 evra, potom 20 kilograma kokaina i tri komada poluautomatskog oružja.

U Belgiji je u racijama učestvovalo skoro 100 policajaca i zaplijenjeno je tri miliona evra, sedam vozila i 78 komada kompjuterske opreme, kao i dva komada oružja. Privedeno je sedam osoba.

Zaplijenjena je luksuzna roba poput torbi "Luj Viton" i satova marke "roleks", kao i četiri kutije sa gotovinom u kojima je bilo 2,5 miliona evra.

Vlasti su registrovale 23 transportovanja iz Belgije u Holandiju periodu od dva mjeseca početkom 2016. godine.

Kriminalna mreža otkrivena je poslije pokretanja istrage u francuskom južnom gradu Marseju, nakon hapšenja dvojice Francuza sa velikom količinom novca nedaleko od Avinjona 2015. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Evropol: Uhapšeno 36 osoba u akciji protiv pranja novca

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Nov.2016

BRISEL - U okviru akcije razbijanja međunarodnog lanca za šverc droga i pranje novca, koji je djelovao između Maroka i Evrope, uhapšeno je 36 osoba, a zaplijenjeno 5,5 miliona evra u kešu, saopštio je danas Evropol...Pored novca, dodaje se u saopštenju, zaplijenjeno je zlato u vrijednosti od 800.000...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.