Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2018, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razbijena međunarodna kriminalna grupa, vođa iz BiH

MADRID - Četrnaest osoba uhapšeno je u Španiji, a dvije u Bugarskoj, u međunarodnoj policijskoj akciji, zbog sumnje da su počinili niz provala i da su učestvovali u trgovini drogom, saopšteno je iz španske policije.

Navodi se da je kriminalna grupa bila sastavljena od državljana Španije, Bugarske i Kolumbije, a da se na njenom čelu nalazio državljanin BiH.

Prilikom hapšenja policija je pronašla brojne dragocjenosti, vrijedne više miliona evra, među kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su četiri dijamanta vrijedna 2,6 miliona, 720 zlatnih novčića vrijednih 1,1 milion evra, te 14 luksuznih satova, 14 dragocjenih pravoslavnih ikona, te 390.000 evra u kešu.

Uhapšeni su, navodi se, odranije bili pod istragom Španske poreske agencije, zbog sumnje da su učestvovali u poreskim prevarama sa velikim svotama kriptovaluta Ripple i Bitcoin. Oni su navodno novac zarađen na tim kriptovalutama ilegalno ulagali u nekretnine preko svog agenta.

Tokom istrage pronađen je i virtuelni "novčanik" sa velikim svotama pomenutih kriptovaluta, i kompletna njegova vrijednost od 220.000 evra je blokirana.

​Oni su velike količine dragocjenih metala, većinom zlata, čije porijeklo se dovodi u vezu sa pljačkama počinjenim širom Španije, čuvali u skladištu zalagaonice.

Prema sumnjama policije, pripadnici grupe su topili ukradeno zlato, pretvarali ga u poluge i pločice, a potom ga nudili na međunarodnim tržištima preko svojih transportnih kompanija.

Policijska akcija izvedena je u saradnji Španske i Bugarske policije sa Evropolom i Španskom poreskom agencijom. Osam osoba je uhapšeno u Madridu, tri u Zamori, po jedna u Elčeu, Salamanki i Marbelji, te dvoje u Bugarskoj.

Razbijena grupa djelovala je od 2008. godine, navodi španska policija.

Uhapšeni su osumnjičeni za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca, falsifikovanje dokumenata, ilegalno posjedovanje oružja, trgovinu drogom i šverc.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.