Ravnopravnost polova jedna od temeljnih vrednosti Srbije

Izvor: B92, 14.Okt.2017, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ravnopravnost polova jedna od temeljnih vrednosti Srbije"

Beograd -- Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je u Sankt Peterburgu da princip ravnopravnosti predstavlja jednu od temeljnih vrednosti Srbije.

Osim toga, Gojkovićeva je navela i da ravnopravnost polova i jednake mogućnosti za žene i muškarce spadaju u osnovna demokratska načela predviđena Ustavom i zakonima Srbije.

Maja Gojković, koja je učestvovala na debati Foruma žena u okviru 137. zasedanja Interparlamentarne unije, kazala je da je Srbija ostvarila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << značajan napredak u ovoj oblasti u prethodnih pet godina, saopštila je Skupština Srbije.

Navodeći da su žene zahvaljujući donetim zakonima postale vidljivije, ravnopravnije i zastupljenije u mnogim segmentima, Maja Gojković je rekla da se i pored toga ne treba zadovoljiti postignutim, već da se mora razumeti da primena principa rodne ravnopravnosti u svim društvima zahteva stalni rad.

Ona je kazala da je Skupština Srbija, pored ključnih zakona koji su na snazi u ovoj oblasti, donela i izmene krivičnog, radnog i porodičnog zakonodavstva, radi efikasnije borbe protiv nasilja nad ženama i njihovog boljeg položaja, kao i da je usvojena Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost, kojom je prvi put uveden princip rodno odgovornog budžetiranja.

“Ovaj pravni okvir dosledno se primenjuje i vidljiv je u Republici Srbiji. Na čelu Vlade Srbije nalazi se žena. Predsednik Ustavnog suda je žena, kao i guverner Narodne banke. Kao što vidite, i predsednik Parlamenta je žena", rekla je Maja Gojković i dodala da danas u Parlamentu uspešno radi Ženska parlamentarna mreža, da ima 91 poslanica, od ukupno 250, dok ih je, na primer, 2000. godine bilo samo dvadeset.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.