Ravangrad u mraku

Izvor: Blic, 19.Jun.2009, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ravangrad u mraku

Sombor - Izuzev centra, pojedini delovi Sombora bukvalno su u mraku, pa čak i ulice koje su u neposrednoj blizini. Nije nikakva tajna da je javna rasveta godinama jedan od najvećih komunalnih problema grada, ali je manje poznato da bi najznačajnije ulice mogle zasijati za oko pet godina i to pod uslovom da se za rekonstrukciju rasvete godišnje izdvaja 35 do 40 miliona dinara.

Dugo najavljivana rekonstrukcija javne rasvete počela je ove godine od somborskih venaca koji se protežu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko centra. Kada budu završeni venci, radiće se rasveta u ulicama koje se radijalno ulivaju u vence, kao što su Staparski i Apatinski put, Vojvođanska i Konjovićeva ulica.

- Javna rasveta koja će osvetljavati kolovoze na vencima treba da bude završena do početka avgusta. Osmišljena je tako da će svetiljke biti po sredini kolovoza spuštene ispod krošnji drveća kako bi efekat svetla bio što veći. Taj deo posla očekujem da završimo do početka avgusta. Radovi će koštati više od 17 miliona dinara, a nakon toga u planu je rekonstrukcija trotoara oko venaca i postavljanje rasvete za pešake - kaže direktor Direkcije za izgradnju grada Saša Krstić.

Kada se završi rasveta oko venaca, na red će doći ulice koje se ulivaju u vence. Pošto je i duž tih ulica bogato drvoredno zelenilo posađeno i u šest redova, posebno će biti postavljena rasveta za kolovoz, a posebno za pešake.

Krupno drveće, svetiljke postavljene daleko jedna od druge, rasvetna tela koja ne daju dovoljno svetlosti, ali i činjenica da je ozbiljna rekonstrukcija javne rasvete poslednji put rađena pre tridesetak godina, razlozi su što je Sombor godinama mračan grad.

Somborci su uglavnom nezadovoljni rasvetom i time što su mnogi delovi grada praktično u mraku.

- Živim u ulici Vujadina Sekulića i mi smo u mraku. Ugao Beogradske i Vujadina Sekulića je katastrofa. Verujem da je to zbog nemarnosti odgovornih - kaže Andrija Sekelj.

- Slabo prometne ulice, dalje od centra su jako loše osvetljene. centar grada je u redu, ali sve što je dalje je u mraku - kaže Dalma Čota. Za njenu koleginicu Tamaru Savić problem su ulice koje od centra vode ka novom delu grada kao što su Sonćanski put, Fruškogorska i Sportska ulica.

- Slabo se krećem noću, ali mislim da je nevolja što su svetiljke zaklonjene krošnjama drveća. To svetlo onda jednostavno ničemu i ne služi - kaže Ivan Aladić.

Milan Francuski kaže da je Sombor uvek imao problema sa javnom rasvetom.

- Deo oko centra je sada malo bolji, ali još ima delova gde je rasveta loša. Recimo, Radišićeva ulica u centru. Polovina ulice je dobro osvetljena, a drugi deo prema železničkoj stanici je u mraku - kaže Francuski.

Konkurs za obnovu trga

U mraku je i centralni gradski trg i, po svemu sudeći, za sada će tako i ostati.

- Nije u planu da se nešto radi na rasveti Trga Svetog trojstva. To će biti urađeno u sklopu kompletne rekonstrukcije trga. Uskoro ćemo raspisati i konkurs za idejno rešenje rekonstrukcije Trga Pece Petrovića u sklopu kojeg će biti rešena i javna rasveta na tom trgu - kaže Saša Krstić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.