Ratni zločini u Avganistanu: Pod lupom britanski specijalci

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 20:18

Ratni zločini u Avganistanu: Pod lupom britanski specijalci

Britanske specijalne snage su u fokusu istrage navoda o ilegalnim aktivnostima u Avganistanu, potvrdio je ministar odbrane Ben Volas.

Nezavisna istraga, koju je naručio Ben Volas prošlog decembra, trebalo bi da se fokusira na navodne ilegalne aktivnosti britanskih oružanih snaga u ratom razorenoj zemlji između 2010. i 2013. godine.

Istraga će takođe razmotriti navode da je istraga Kraljevske vojne policije (RMP) o prijavljenim protivpravnim ubistvima od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << specijalnih snaga bila neadekvatna.

"Ispravno je da Ministarstvo odbrane nastavlja da balansira zahtev da bude što otvoreniji i transparentniji sa razmatranjima nacionalne bezbednosti", rekao je on u kratkoj izjavi.

"Istraga je sada u fazi suštinskih saslušanja i mogu da potvrdim da se navodi odnose na ponašanje specijalnih snaga Velike Britanije", kaže Volas.

"Ova potvrda je data u izuzetnim okolnostima ove istrage, gde su aktivnosti ove organizacije centralni fokus istrage istrage, kako je navedeno u njenom opisu poslova. Izvan ovog veoma specifičnog konteksta, takva potvrda ne bi trebalo da se posmatra kao da menja dugogodišnju poziciju ove vlade i prethodnih vlada, da ne komentarišu raspoređivanje ili aktivnosti specijalnih snaga Velike Britanije", kaže on.

Dve istrage RMP-a, pod šifrovanim nazivima Operacija Nortmur i Operacija Cestro, treba da budu ispitane od strane sonde.

U okviru Operacije Nortmur, istrage vredne 10 miliona funti koja je pokrenuta 2014. godine, nije podignuta optužnica za ispitivanje navoda o egzekucijama od strane specijalnih snaga.

U operaciji Cestro tri vojnika su upućena Službi tužilaštva. Niko od njih trojice nije na kraju suočen sa krivičnim gonjenjem.

Istraga će se baviti navodima da su izvršena "brojna" ubistva, navodno prikrivanje nezakonitih aktivnosti i neadekvatne istrage RMP-a.

U Kraljevskom sudu pravde u sredu, predsedavajući istrage, lord sudija Hadon-Kejv, rekao je da je nedavno posetio kancelariju tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Argumenti MO i RMP-a da se zabrane izdavanja nekih od dokaza dostavljenih istrazi iznose na dvodnevnom ročištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.