Ratne dnevnice svim rezervistima!

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jan.2019, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratne dnevnice svim rezervistima!

Ljubomir Bradić, generalni sekretar Udruženja veterana Gvozdeni puk, otkriva za "Vesti" da je sa Ministarstvom pravde postignut preliminaran dogovor da se ratne dnevnice isplate svim vojnim rezervistima koji su 1999. godine učestvovali u odbrani otadžbine.

- Na sastanku sa ministarkom pravde Nelom Kuburović 15. januara dogovoreno je da će taj iznos biti jedinstven za sve, najverovatnije oko 80.000 dinara, kao i da će se veteranima isplatiti u nekoliko rata, po jasno utvrđenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dinamici, zato što je reč o novcu za oko 100.000 rezervista. Niko od nas nije branio Srbiju zbog para, ali sve nas je boleo diskriminatorski odnos vlasti. Jedni su dobili te dnevnice, a većina nije. Na ovaj način država ispravlja ogromnu nepravdu - kaže Bradić.

Dodaje da je dogovoreno i kako će se u praksi okončati svi započeti sudski postupci.

- Sudovima će biti naloženo da ispoštuju preporuku Kasacionog suda da se svi postupci završavaju sa što manje ročišta, kao i da se tužbe za diskriminaciju odmah presuđuju. Na ovaj način izbećiće se ogromni parnički troškovi, ali i sudovi će se rasteretiti - objašnjava Bradić.

Da podsetimo, neisplaćene ratne dnevnice jedan su od ključnih zahteva većine veteranskih udruženja u Srbiji.

Rezervisti iz Kuršumije od 2000. do 2008. pojedinačno su podnosili tužbe protiv države Srbije što su dnevnice bile predmet mnogih manipulacija jer su to pravo ostvarili i oni koji nisu učestvovali u ratu. Takva situacija je proizvela bunt i bila povod za veliki protest posle koga je Vlada Srbije 2008. godine ekspresno isplatila te dnevnice i to svim veteranima, ali samo za one iz sedam opština topličkog okruga. Tek to je proizvelo opšte nezadovoljstvo u ostalim delovima Srbije, pa je pokrenut veliki broj sudskih postupaka, a diskriminacija dela rezervista je završila i pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.

- Nismo ratovali za dnevnice i spremni smo da ih se odreknemo, ali samo kada pare vrate mamini i tatini sinovi koji su ih prvi naplatili. Tek kada to urade i ova "sirotinja" će svoje ratne dnevnice pokloniti državi - zaključuje Bradić.

Ljubomir Bradić kaže da predstoje razgovori i sa drugim resornim ministarstvima u Vladi Srbije kako bi se poboljšao položaj veterana i ratnih vojnih invalida.

- Ključno je da Srbija napokon dobije dobar Zakon o borcu koji je više puta najavljivan. Takođe, očekujemo i veću podršku Ministarstva za boračka pitanja, kao i lokalnih samouprava kada je reč o novim projektima i programima vezanih za ovu kategoriju stanovništva - kaže Ljubomir Bradić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.