Ratna zarobljenička pisma

Izvor: RTS, 14.Apr.2016, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratna zarobljenička pisma

"Ratna zarobljenička pisma" je knjiga o dobročinstvima porodice Kanački iz Pančeva, koja je tokom Drugog svetskog rata slala pakete pomoći zarobljenicima u logorima. Pisma njihove zahvalnosti čine okosnicu knjige, koju je o svojim roditeljima napisala Ljiljana Kanački.
Pančevka Ljiljana Kanački je kroz knjigu "Ratna zarobljenička pisma" odala počast roditeljima, Aleksandru i Paulini, koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << beskrajno volela i koji su joj pokazali koliko vrede vrline kao što su poštenje i dobročinstvo.

Oni su tokom Drugog svetskog rata, uz pomoć Crvenog krsta, poslali preko 300 paketa pomoći zarobljenicima u logorima, uglavnom u Nemačkoj. To je bio njihov vid otpora fašizmu.
"U paketima su slali hranu, konzerve,keks,pasulj i sočivo, cigarete, pa čak i jedan poseban, ratni kolač, koji je mogao dugo da traje", priča Ljiljana Kanački.
Porodica Kanački sačuvala je pisma više od 120 zarobljenika, gde su oni izražavali zahvalnost za pomoć, i materijalnu i moralnu. Polovina je poklonjena Istorijskom muzeju Srbije.
"To su jedinstvena pisma, zbog toga što su ih jedni drugima slali nepoznati ljudi. Mi imamo pisma koja su međusobno slali rođaci, a ovde neznanci pomažu i daju nadu u bolje sutra tim ljudima u nevolji. To je jedan nov pogled na događaje od pre 70 godina i nama je to značajno", kaže Tijana Jovanović Češka iz Istorijskog muzeja Srbije.
Književno delo Ljiljane Kanački daje opis izgleda i života u Pančevu pre i posle rata, porodični istorijat, ali i jedan detaljan spisak dobročinstava i logoraša. A pisma su značajna svedočanstva o mukama boravka u ratnom zarobljeništvu.
rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.