Ratković: Do Nove godine nova metodologija za izradu zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2009, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratković: Do Nove godine nova metodologija za izradu zakona

BEOGRAD - Zakonodavni odbor Skupštine Srbije usvojiće do Nove godine jedinstvenu metodologiju za izradu predloga zakona i na tom poslu angažovani su, sem poslanika, i predstavnici struke - profesori sa Pravnog fakulteta, predstavnici Vrhovnog suda Srbije i Advokatske komore, izjavio je danas pedsednik tog skupštinskgo tela Vlatko Ratković.

"U čitavoj šumi zakona i propisa koji stižu od ovlašćenih predlagača, imamo različitu metodologiju, terminologiju, pravnu tehniku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nomo tehniku i zato je potrebno da Odbor radi na tome", rekao je Ratković Tanjugu i naglasio da su sve zemlje u okruženju već usvojile takav akt.

Prema njegovim rečima, Misija OEBS-a podržava taj rad, važan za pravni sistem Srbije, jer će time biti uveden red u pisanje samih nacrta, odnosno predloga zakona koji dolaze u skupštinu.

Izuzetno važni projekti

Ratković je ukazao da je to samo jedan od izuzetno važnih projekata koje parlament realizuje uz podršku misije OEBS-a, a da je među njima i onaj koji se tiče uticaja i uloge poslanika u amandmanskoj proceduri i onoga koliko narodni poslanik svojim radom, u amandmanskom pogledu, doprinosi kvalitetnijim zakonskim projektima koje usvaja Narodna skupština.

Predsednik Zakonodavnog odbora je naglasio i da je veoma važno da zakoni prođu kroz javnu raspravu, što je sa većinom i urađeno, bilo u uže stručnim telima, bilo u mnogo široj raspravi u koju su nekad bili uključeni i predstavnici zemalja u regionu koje su takve zakone već donele.

Govoreći o radu Zakonodavnog odbora, Ratković je rekao da je Odbor od juna prošle godine do danas održao 70 sednica, u toku ove godine oko 50 i da je svih 250 zakonskih projekata "prošlo kroz prvi skupštinski filter koji ocenjuje usklađenost predloga zakona sa ustavnim pravnim sistemom Republike Srbije".

Odnosi sa Ustavnim sudom

"O amandmanima da ne govorim. U pitanju su hiljade amandmana koje je Odbor razmatrao, ocenjivao i skupštini zatim dostavljao izveštaj i to je jedan segment rada. Drugi segment se tiče odnosa sa Ustavnim sudom, u postupcima za ocenu ustavnosti zakona koje donosi ovaj parlament", rekao je Ratković.

On je ukazao da je Odbor do sada u takvim postupcima dostavio odgovore u 36 slučajeva i ni jedan usvojeni zakon u aktuelnom mandatu parlamenta nije ocenjen od strane Ustavnog suda kao neustavan.

Treći segment rada na kojem će lično insistirati, dodao je Ratković, jeste veća saradnja sa nevladinim sektorom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.