Izvor: Nezavisne Novine, 23.Avg.2015, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratari dovedeni do prosjačkog štapa

Visoke temperature i manjak padavina ovog ljeta su ojadili poljoprivrednike širom BiH, a šteta, samo u RS, procijenjena je na vrtoglavih 200 miliona maraka.

Godinu ranije su gubitke pretrpjeli zbog katastrofalnih poplava, a nema sezone kada im glavobolje ne zadaju i grad, pojava bolesti i slični problemi s kojima se susreću.

Kada se svemu tome dodaju previsoke cijene repromaterijala i goriva, ali i otežan plasman proizvoda, koje često prodaju u bescijenje i pri tom dugo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << čekaju na naplatu, jasno je da su dovedeni do prosjačkog štapa.

Spali su na to da oru tek da njive ne bi zahvatao korov, a o kakvom je zanimanju riječ, dovoljno govori i to što nemaju novca ni da ulažu u mehanizaciju, već koriste poljoprivredne mašine nerijetko starije od njihovih vlasnika.

Farmeri, koji već godinama ukazuju na svoj težak položaj, sada će biti dodatno obeshrabreni i sigurno je da će brojni smanjiti svoju proizvodnju. Pokušaj sticanja novca zasnovan na agraru postao je obesmišljen, i to odavno.

A, moglo je i drugačije. Mogli smo imati jaka sela, a time i jake gradove. Danas imamo prazna sela i krcate gradove, u kojim se jede tanak sloj paštete namazan preko jučerašnjeg hljeba.

Nisu svi ljudi pobjegli u urbane sredine zato što je u gradovima mnogo bolje, već zato što u selima nisu imali ni elementarne uslove za život, počevši od mogućnosti pronalaska bilo kakvog isplativog posla.

Na kraju krajeva, mršavo je glasačko tijelo u krajevima gdje je malo ljudi, tako da se, logično, vlast pretjerano i ne sikira da im ugodi.

Poljoprivreda je posljednja karika u lancu onih koji našim parama raspolažu, a trebalo bi da bude prva. Mogli bismo i te kako da uspijemo u proizvodnji zdrave hrane, a o tome se malo vodi računa.

Industrija nam je uništena, a poljoprivreda je na "dobrom" putu da je zadesi ista sudbina. Ako već nije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.