Rat zbog vode?

Izvor: B92, 26.Jun.2021, 15:51

Rat zbog vode?

Sukob Etiopije sa jedne i Egipta i Sudana sa druge strane oko brane "Preporod" na Nilu mogao bi da preraste u prvi svetski rat za vodu.

Komplikovana situacija koja traje od kako je počela izgradnja brane 2012. godine zaoštrila se sa početkom punjenja jezera, a obe strane zveckaju oružjem.

Brana "Preporod" trebalo bi da bude završena 2023. godine i najveći je ekonomski projekat u Etiopiji, investicija vredna 4,7 milijardi dolara. Planirano je da, kada bude gotova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvodi 15.000 gigavata struje. U Etiopiji se nadaju da će tako postati najveći izvoznik električne energije u Africi. Međutim, Egipat, ali i Sudan, zemlje koje su nizvodno na Nilu od brane, i čiji je opstanak vekovima vezan uz ovu reku, strahuju da će ostati bez vode u periodu akumulacije jezera.

Napetost traje već dugo, a sada je posebno zaoštrena.

Prvo je etiopski general Buta Bačata Debele, zadužen za izgradnju brane u ministarstvu odbrane, rekao u televizijskom intervjuu za RT da njegova zemlja "ne želi da rešava pitanje brane sa Egiptom i Sudanom vojnim putem, ali da je spremna i za taj scenario". Dodao je da bi o pitanju brane trebalo diskutovati preko Afričke unije, ali i da "egipatska strana ne želi da rešava problem kroz dijalog" i da "odbacuje sve predloge".

"Mislim da su pregovori najbolje rešenje i oni neće uspeti da reše problem vojnim putem. Oni neće pokušati da napadnu branu, ali čak i da to urade, neće moći da reše problem ili da unište branu, jer nju ne mogu uništiti avioni i oni znaju koliko je čvrsta", rekao je etiopski general.

Pojasnio je i da je počela druga faza punjenja brane, te da bi posle toga, ukoliko bi neko srušio branu, "Egipat i Sudan bili zbrisani".

Na reči etiopskog generala odgovorio je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri. On je za egipatsku televiziju MBC rekao da su etiopski navodi o vojnom rešavanju, kao i vojnim sposobnostima Egipta, "provokacija".

"Mi znamo šta je interes Egipta, a to je pravo na vodu, a znamo i kao da branimo prava egipatskog naroda", rekao je Šukri.

Egipatski ministar je istakao da njegova zemlja "uvek pokušava da koristi mirne metode i mehanizme međunarodnih institucija, što ne menja činjenicu da smo sposobni i odlučni da odbranimo interes egipatskog naroda".

On je optužio Etiopiju da krši međunarodne ugovore kada je u pitanju korišćenje vode iz Nila, kao što su ugovori iz 1929. i 1959. godine, ali i onaj iz 2015, koji predviđa da punjenje jezera počne tek kada se postigne dogovor zainteresovanih strana.

Egipat je, baš kao i Sudan, podneo zahtev za održavanje sednice Saveta bezbednosti UN po ovom pitanju.

Zvaničnici i Egipta i Etiopije više puta su izjavljivali da je pitanje vode iz Nila "pitanje života i smrti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.