Rat se ne dobija na nebu

Izvor: Politika, 11.Okt.2014, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat se ne dobija na nebu

 Svet je ponovo uznemiren, u nekim delovima čak se javljaju i prvi znaci panike. Reč je, naravno, o epidemiji ebole koja se javila u Gvineji decembra prošle godine i koja je do danas odnela bezmalo 4.000 ljudskih života.

Stručnjaci širom sveta na sve moguće načine pokušavaju da pronađu dovoljno efikasnu vakcinu kojom bi „spasli čovečanstvo”. Najveći problem ebole, međutim, jeste to što je zaraziti se istom toliko lako da mnogi i ne znaju da ih je bolest napala. Karakterističan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je slučaj španske medicinske sestre koja je, posle tretiranja jednog obolelog, skidajući zaštitnu uniformu sasvim slučajno rukavicom dotakla sopstveno lice i zarazila se.

Oni koji su oboleli, a koji to ne znaju, bave se svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima, idu na posao, u prodavnice, komuniciraju sa prijateljima i poznanicima ne shvatajući da upravo na taj način sve oko sebe dovode u opasnost. Istini za volju, ni Svetska zdravstvena organizacije se nije baš najbolje pokazala u objašnjavanju koliku opasnost nosi ebola i kako se od nje odbraniti. Kao da su svi bili za korak iza epidemije. Upravo ta nespremnost koštala je života i jednog – psa. Ekskalibur, kako se kuče zove, obolelo je, ali umesto da bude stavljeno u karantin gde bi mogao da se prati razvoj bolesti i iz toga, možda, izvuku neki zaključci korisni i za nas ljude ono je, jednostavno – likvidirano.

Da li to sluti da će u nekoj drugoj situaciji likvidacija biti namenjena i nekom od obolelih ljudi?

TURSKA U TUĐIM NEVOLJAMA: Rat protiv Islamske države (ID ), zvanično, u punom je jeku. Na terenu, kod grada Kobane, gde se vode najžešći okršaji, stvari izgledaju loše. Američka administracija je odlučila da se protiv ID bori na svoj karakterističan način – tepihom avionskih bombi. Ali projektili izbačeni sa neba ne mogu da raspoznaju ko je na tlu džihadista, a ko običan civil, zatečen ne svojom voljom u tom zamešateljstvu. Stara je istina da se rat dobija na tlu.

Amerikanci, međutim, nisu voljni da u ID šalju svoje trupe te pokušavaju da neminovni obračun prsa u prsa prevale na leđa Turskoj. U Ankari, opet, nikako nisu spremni da sami krenu na dobro naoružane džihadiste, i to jasno naglašavaju. Uostalom, svesni su da bi odgovor is- tih celu Tursku bacio u grotlo rata koji bi, prema nekim procenama, mogao da potraje i pune tri godine. Sa druge strane, glavne žrtve džihadista su Kurdi koji u velikoj meri žive i u Turskoj. Oni traže zaštitu, spasavaju žive glave...

GDE JE KI M: Severnokorejski predsednik Kim Džong Un poslednji put je viđen u javnosti 3. septembra kada je sa suprugom prisustvovao jednom koncertu. Primetno odsustvo šefa države iz javnosti izazvalo je znatiželju, ali još više nagađanja o tome da je on možda bolestan i da je pitanje da li će se uopšte vratiti na čelo države. Južnokorejski mediji su kalkulisali sa mogućnošću da je Kim imao operaciju noge koju je povredio tokom jedne vojne vežbe. U Pjongjangu su, međutim to demantovali.

Pominje se i mogućnost da ima dijabetes, ali i da se nalazi u – kućnom pritvoru! U svakom slučaju, nije viđen 10. oktobra tokom posete memorijalnom Dvorcu sunca u Pjongjangu, u kojem kao pokojnici leže njegov otac Kim Džong Il i deda Kim Il Sung. Zvanični severnokorejski mediji ne spominju ga ni kao učesnika proslave 69. godišnjice osnivanja Radničke partije Severne Koreje istog dana. Pojedini čak tvrde da državom rukovodi Kimova mlađa sestra Kim Jo Džong. Zapadne agencije podsećaju da je dotična „zvezda u usponu”.

CENZURISANA PREDSEDNICA ARGENTINE: I na kraju nešto što se nije dogodilo protekle nedelje već koji dan ranije, 24. septembra, tokom 69. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Reč je o govoru argentinske predsednice Kristine Kiršner koji se odnosio na celu lepezu svetskih pitanja: od ekonomskih reformi koje mora da predvodi Međunarodni monetarni fond, pa preko sudbine Palestinaca, do međunarodnog terorizma. Njen govor je od strane prisutnog auditorijuma propraćen burnim aplauzom. Ali čim je Kiršnerova počela da upućuje kritike na račun američke administracije, a u vezi sa ratom protiv džihadista na Bliskom istoku koji su, kako je navela, obučavani od strane CIA u Jordanu 2012. sa ciljem destabilizacije legalne sirijske vlasti, američki mediji su istog trenutka prekinuli prenos njenog govora.

Ovakva vrsta cenzure i to u samom sedištu svetske organizacije možda više i nije vest, ali jeste fenomen, i to fenomen opasan po budućnost slobode govora. Pogotovo što se sve zbilo u zgradi na njujorškom Ist Riveru.

Slobodan Samardžija

objavljeno: 12.10.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.