Rat sa mafijom nije gotov

Izvor: B92, 16.Feb.2012, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat sa mafijom nije gotov

Beograd -- Hapšenjima zadat ozbiljan udarac podzemlju, ali organizovani kriminal nije pobeđen. Zemunski klan više ne postoji, ali tmanje grupe pokušavaju da ga naslede.

Luka Bojović za nekoliko meseci naći će se iza rešetaka srpskog zatvora, gde ga već čeka njegov najveći rival Joca Amsterdam. Stiže uskoro i Arkanov ubica, Dobrosav Gavrić, tu si i Legija, Simovići, Kalinić, Željko Milovanović, a neki veruju da se sprema ćelija i za Darka Šarića.

Ozbiljni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udarci koje srpska mafija trpi poslednjih godina rezultat su koliko ozbiljnog rada srpske policije, gotovo isto toliko međusobnih obračuna u podzemlju. Ipak, uprkos optimizmu nadležnih, čini se da je rano reći da je Srbija dobila bitku sa organizovanim kriminalom.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je, posle hapšenja Luke Bojovića i njegovih saradnika Vlade Milisavljevića, Siniše Petrića i Vladimira Mijanovića, da je zemunski klan, nekada najjača kriminalna grupa u zemlji, uništen.

Advokat Božo Prelević kaže da je zemunski klan praktično prestao da postoji kada je jedan deo članova uhapšen, a drugi pobegao iz Srbije posle ubistva Zorana Đinđića.

Pored litvanskog pasoša u kojem je bila slika Luke Bojovića i ime Tomas Dragin, u sada već čuvenom stanu u ulici Nino Bravo 3 u Valensiji, pronađene su i "putovnice" na imena Damir Ignjatović, Goran Ljubišić i Marijan Barišić. Hratski mediji prenose ovu vest i komentarišu da su gotovo svi veliki srpski i crnogorski kriminalci imali lažna hrvatska imena i dokumenta. "Zemunac" Sretko Kalinić imao je pasoš na ime Drage Cesara, a Nikšićanin Veselin Vukotić Vesko uhapšen je u Madridu sa dokumentima u kojima je stajalo ime Ludvig Bulić. Originalne putovnice imali su i Darko Šarić, Cvetko Simić, Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović...

"Trenutno su svi preživeli "zemunci" u zatvoru, osim Konstantinovića i Jurišića za koje se ne zna da li su živi. Vlasti mogu biti zadovoljne i činjenicom da su u saradnji sa stranim službama uhapšeni i oni koji su do sada bili u bekstvu. Srpski kriminalci sada imaju posla sa jednom sasvim drugom državom. Zemljom čije se Interpolove poternice uvažavaju. Činjenica je da se sada u zatvorima nalaze teški kriminalci i to su podaci koji Srbiju predstavljaju u boljem svetlu", kaže Prelević.

Iako se već dugo nagađa da je odbegli Pljevljak Darko Šarić u Južnoj Africi i odskora pod prismotrom tamošnje policije, hapšenja i potvrde njegovog identiteta i dalje nema. Eventualno hapšenje ovog narko-bosa, ako je bar deo optužbi protiv njega i priča u javnosti tačan, bio bi najveći udarac organizovanom kriminalu u Srbiji još od razbijanja zemunskog klana.

Ni to, ipak, ne bi označilo kraj srpske mafije. Ne samo što su manje kriminalne grupe preživele, već se postavlja i pitanje da li je Darko Šarić zaista na vrhu piramide. I direktor policije Milorad Veljović pre nekoliko meseci izjavio je da Pljevljak nije vrh kriminalne piramide koja je švercovala i prodavala tone i tone kokaina. Veljović je kazao da će do "mozga čitave operacije" biti moguće doći tek posle njegovog hapšenja.

Božo Prelević slaže se da rat sa mafijom nije blizu kraja.

"Organizvanih grupa svakako još ima, ali su one slabije. Ako je cena narkotika na tržištu i dalje ista, to znači da se neko time i dalje bavi. Zbog toga je sada potreban dodatni pritisak policije kako bi se sprečilo da one dalje jačaju. Poslednjih tridesetak godina neki kriminalci bili su zaštićeni i tako je bilo barem polovinu perioda posle 5. oktobra. Stvari se sada ipak menjaju, država se ozbiljnije bavi problemom kriminala, a značajno je i to što kriminalne grupe nemaju veze sa političkim strukturama", objašnjava Pelević.

Uklanjanje glavnih igrača srpske mafije dobrim delom je rezultat i njihovih međusobnih sukoba i obračuna. Najveći je svakako onaj na liniji Sreten Jocić - Luka Bojović, koji je navodno počeo ubistvom Jocićevog kuma Srđana Miranovića u Crnoj Gori 2006. godine. Holandska policija sumnjala je da je u ubistvo umešan Bojović, a da je sve učinjeno po nalogu jednog od najvećih holandskih kriminalaca Vilema Holedera. Zbog tog ubistva kasnije je uhapšen i osuđen Miloš - Bato Petrović, jedan od istaknutih Srba u holandskom podezmlju, koji je važio za Holederovog čoveka i, jedno vreme, zaštitnika Luke Bojovića. U nekim medijima pojavila se priča da je upravo Petrović odveo špansku policiju do Luke Bojovića.

Druga verzija kaže da je lanac događaja koji je konačno doveo do hapšenja Bojovića počeo jednim drugim mafijaškim obračunom - sukobom dvojice odbeglih "zemunaca", njegovih saradnika i štićenika posle razbijanja "zemunskog klana" - Simovića i Kalinića. Posle neuspešnog pokušaja Miloša Simovića da ga ubije, Sretko Kalinić je završio najpre u hrvatskom, a zatim u srpskom zatvoru. Ubrzo je uhapšen i Simović, a Kalinić je počeo da priča o surovim ubistvima koje je počinio i da pominje ime Luke Bojovića. Tada se i pojavila informacija da se, zajedno sa drugim "zemuncima", krije u Španiji.

Mnogi su primetili i da se priča o Šarićevom lociranju zahuktala nekako u isto vreme kada je u Južnoafričkoj Republici "pao" ubica Željka Ražnatovića Arkana, Dobrosav Gavrić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.