Rat nije opcija

Izvor: B92, 20.Maj.2023, 09:24

"Rat nije opcija"

Predsednica Tajvana Caj Ing-ven obećala je danas da će biti održan status kvo mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, usled jakih tenzija sa Kinom.

Ona je istakla da "rat nije opcija", preneo je Rojters.

"Tajvan neće provocirati i neće pokleknuti pred kineskim pritiskom", rekla je Caj na obeležavanju njene sedme godišnjice upravljanja ostrvom.

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, odbacila je pozive na razgovor sa Caj, jer je smatra separatistom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je rekla da će braniti tajvansku slobodu i demokratiju.

"Rat nije opcija, nijedna strana ne može jednostrano promeniti status kvo nemiroljubivim metodama. Održavanja statusa kvo mira i stabilnosti je konsenzus za svet i Tajvan. Iako je svuda oko Tajvana rizik, Tajpej nije izazivač rizika. Odgovorni smo, i Tajvan će, zajedno sa demokratskim državama i zajednicama u svetu, ublažiti te rizike", poručila je Caj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.