Rat nemačkih i evropskih sudija?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2020, 15:39

Rat nemačkih i evropskih sudija?

Presuda nemačkog Saveznog ustavnog suda o nadležnosti Evropske centralne banke izazvala je napetost između Berlina i Brisela i dok Evropska komisija preti postupkom protiv Nemačke Berlin se nalazi u nezavidnoj situaciji.

Evropska komisija još nije donela odluku, jer pravna služba još preispituje posledice presude Saveznog ustavnog suda i tek nakon toga će kolegijum u Briselu da odluči da li je postupak zbog kršenja ugovora ispravan put za rešavanje tog sukoba, objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je njen portparol, a piše Dojče vele.

Sukob je, inače, nastao tako što je najviši nemački sud protivrečio presudi Evropskog suda u vezi s otkupom državnih obveznica od strane Evropske centralne banke iako mu je zapravo podređen, navodi Dojče vele.

U nedelju je predsednica Evropske komisije Nemica Ursula fon der Lajen rekla da će Komisija preispitati sledeće korake koji obuhvataju i "mogućnost postupka zbog kršenja ugovora" Evropske unije.

Reč je o tri osnovna načela: finansijska politika EU u isključivoj je nadležnosti Evropske centralne banke, evropsko pravo ima prednost pred nacionalnim pravom i odluke Evropskog suda obavezuju sve nacionalne sudove, rekla je predsednica Komisije dodajući još rečenicu koja je delovala kao udar groma: "Poslednja reč o evropskom pravu izriče se u Luksemburgu. Nigde drugde".

Postupak zbog kršenja ugovora EU na kraju završava na Evropskom sudu ukoliko tužena strana, u ovom slučaju nemačka Savezna vlada, ne može ranije da otkloni ono za šta je optužuju, piše Dojče vele.

To bi vodilo donekle apsurdnoj situaciji da bi vrhovne sudije u Luksemburgu na kraju morale da odlučuju same o sebi i svojoj sopstvenoj presudi iz 2018. godine.

Na drugoj strani bi bile sudije nemačkog Saveznog ustavnog suda s tvrdnjom da je Evropski sud prekoračio svoja ovlašćenja kada je Evropskoj centralnoj banci u vezi s otkupom državnih obveznica takoreći dao pravni blanko-ček.

Problem je u tome što se čini da je nadređenost evropskog prava u suprotnosti sa Ustavom Savezne Republike Nemačke ili da barem sudije Saveznog ustavnog suda u Karlsrueu to tako vide.

Za nemačku Saveznu vladu presuda iz Karlsruea je pogrešna i stiže u krajnje nezgodnom trenutku.

Berlin 1. jula preuzima predsedavanje Evropskom unijom i mora da koordinira mere za spasavanje privrede nakon korona krize.

U to spada ne samo fond EU koji mora da se finansira zaduživanjem, već i program Evropske centralne banke za dalji otkup državnih obveznica.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zbog tog spora dospeva u nezgodnu situaciju. Nju, naime, s jedne strane obavezuju odluke Saveznog ustavnog suda, a s druge ona ne želi i ne može da dovodi u pitanje prednost evropskog prava nad nacionalnim, na čemu se zasniva pravna sigurnost u Evropskoj uniji.

Angela Merkel nema ni politički ni pravni mač kojim bi mogla da preseče taj gordijev čvor.

Berlin samo može da polaže nadu u to da će zaoštravanje sukoba biti izbegnuto, navodi Dojče vele.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.