Rat narko-dilera u Beogradu

Izvor: Blic, 24.Sep.2009, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat narko-dilera u Beogradu

Pucnjava u kojoj je preksinoć ranjen D. J. (23) iz Beograda u Ulici Tošin bunar u Zemunu još jedna je od onih koje su povezane sa neraščišćenim poslovima oko droge, nezvanično saznaje „Blic". U poslednjih mesec dana na ulicama prestonice gotovo se svakodnevno poteže oružje, a momci „laki na obaraču" ne biraju mesto i vreme za obračun, pa su njihove žrtve postali i slučajni prolaznici.

Sagovornik „Blica" iz policije kaže da su upravo poslovi u vezi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa prodajom narkotika najčešći motiv poslednjih obračuna u Beogradu.

- U pitanju su najčešće sitni dileri između 20 i 25 godina koji se bore za teritoriju i koji često jedni drugima duguju novac. Njihovi šefovi ne učestvuju u tim sukobima. Upravo ti mladi momci su laki na obaraču. Akteri su pojedinih pucnjava i napada na obezbeđenje klubova i splavova, sve u nameri da se dokažu. U sukobe sa obezbeđenjem dolaze jer žele da u tim lokalima prodaju svoju drogu, ali i zato što odbijaju da se legitimišu, ili da predaju oružje na ulazu - objašnjava naš sagovornik.

Upravo zato je, ni kriva ni dužna, ovog meseca ranjena osamnaestogodišnja S. M. u pucnjavi ispred bivše diskoteke „Trezor" u Ulici kneza Miloša. Nju je pogodio metak u nogu koji je ispalio M. K. nakon sukoba sa obezbeđenjem kluba koje nije htelo da ga pusti na privatnu žurku. Osim njega, policija je uhapsila još trojicu mladića zbog sumnje da su mu pomagali u bekstvu.

Ono što takođe zabrinjava građane, policiju i kriminologe jeste spuštanje starosne granice onih koji posežu za oružjem.

Tako je nedavno policija identifikovala osumnjičenog koji je u Novom Sadu početkom septembra pucao i teško ranio policajca Vladimira Plavšića. Ispostavilo se da ga je upucao dvanaestogodišnji dečak, koji iza sebe već ima par krivičnih dela. Dečak je, kako je priznao policiji, pištolj pronašao u otvorenom magacinskom prostoru jednog kafića na Bulevaru kralja Petra I.

U momentu kada je pokušavao da obije parkiranu „škodu", maloletnika je presreo Plavšić koji stanuje u blizini. Policajac se predstavio, povikao mu da stane, a zatim i potrčao za njim. U momentu kada ga je oborio na zemlju, maloletnik je ispalio hitac koji je pogodio Plavšića u nogu.

Da pravilo da se obračuni u Beogradu i Srbiji odigravaju uglavnom noću više ne važi potvrđuje primer iz Niša.

Na parkingu u Ulici 7. jula, nadomak Gradske kuće, 8. septembra u 14.20 časova M. N. (23) iz Niša iz pištolja je ispalio više metaka u automobil u kome su bili M. D. i S. D. Jedan metak je pogodio bočno staklo na suvozačevim vratima, ali srećom povređenih nije bilo.

Sociolog Ratko Božović smatra da se u Srbiji još sve odvija po matrici iz devedesetih godina.

- Tada je ljudski život imao nisku cenu. I danas je prisutna mržnja prema drugoj veri, naciji, prema životima onih koji su drugačiji od nas. Još smo u toj magli - kaže Božović.

Dr Darko Trifunović, stručni saradnik Fakulteta bezbednosti u Beogradu, smatra da je nasilje i potezanje oružja na ulicama postala očigledna pojava, a kao glavni uzrok navodi da je mreža organizovanog kriminala našla put do političara.

- Jednostavno, kriminalci se osećaju sigurno, jer institucije nemaju mogućnost da se suprotstave i sprovode zakon, a to je odgovornost političara. Kako drugačije objasniti da je heroin u Beogradu jeftiniji nego na ulicama Tirane. Kako objasniti tolike izdate dozvole za nošenje oružja, sve učestalije i bezobzirnije napade na policajce koji su potpuno nezaštićeni. Zato sam predložio na sastanku sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović da tužioci, sudije i policajci koji rade na suzbijanju organizovanog kriminala najmanje dva puta godišnje idu na detektor laži povodom predmeta na kojima rade, da bi se otklonila svaka sumnja i da bi se onim savesnima olakšao posao - smatra Trifunović.

Profesor Aleksandar Fatić, direktor Centra za bezbednosne studije, kaže za „Blic" da pucnjave na beogradskim ulicama i nasilje pokazuju da je autoritet države ozbiljno narušen. On smatra da bezbednosna situacija u Srbiji odavno nije bila gora.

- Mi sada imamo situaciju da je politička elita zaokupljena međusobnom borbom i interesima i da je odvojena od građana.Zato se među stanovništvom stvara agresivnost i međusobni animozitet, koji pogoduje kriminalu. Smatram da, ukoliko se ništa ne preduzme i ukoliko se političari ne urazume, može doći do još ozbiljnijeg nasilja na ulicama - objašnjava Fatić.

Pucnjave u septembru

1. septembar

Dušan L. (50) i Jelena P. (21) iz Nikšića ranjeni su u javnoj garaži na Obilićevom vencu, kada je na njih pucao je muškarac visok oko 190 centimetara, obučen u svetlu trenerku i sa kačketom na glavi u momentu kada su oni ulazili u „pasat" budvanske registracije.

5. septembar

Marko Stepić (23), radnik trafike na staroj okretnici u Karaburmi, ubijen je posle prepirke sa mladićem oko oštećene novčanice. Iako je pogođen u vrat, on je uspeo da pozove pomoć, ali je podlegao povredama u Urgentnom centru. Policija je identifikovala ubicu, ali još traga za njim.

15. septembar

Dejan Dž. povređen je pucnjavi u Borči. Krvareći iz rane od metka u levoj preponi, od dežurnih policajaca zahtevao je da pozovu Hitnu pomoć, objašnjavajući da je nepoznati mladić sa fantomkom na glavi pokušao da ga ubije.

16. septembar

Britanski državljanin Entoni Džejms S. (26) ranjen je u pucnjavi na Keju u Brodarskoj ispred splavova u Novom Beogradu. Mladića, koji je sa rođakom i dvojicom prijatelja doputovao u Beograd, pogodio je metak koji je rikošetirao posle obračuna dve grupe momaka za kojima policija i dalje traga.

Uhapšen vođa rakovičkog klana

U stanu Nebojše Stojkovića Stojketa (41), koga policija smatra vođom beogradskog rakovičkog klana, nađena su dva pištolja iz kojih se navodno pucalo u nedavnim vatrenim obračunima u prestonici. On je prekjuče uhapšen.

Kako saznajemo, policija je istraživala tuču i pucnjavu u jednom noćnom klubu u Hercegovačkoj ulici pre mesec dana. U pucnjavi nije bilo ranjenih, ali su u tuči neki zadobili teže povrede. U istrazi se došlo do imena osoba koje su povezana sa Stojkovićem, mada za sada nema informacijama da je on direktno nije učestvovao u pucnjavi ili tuči u tom klubu. Policija je, uz nalog suda, ušla u njegov stan. Nađena su dva pištolja, koja su poslata na ekspertizu ne bi li se utvrdilo da li je iz njih pucano u nedavnim vatrenim okršajima po beogradskim klubovima. U tom trenutku Stojković je bio sam i nije se opirao hapšenju. Stojković je juče priveden istražnom sudiji, a policija nastavlja da istražuje njegove aktivnosti - i privatne i poslovne.

Stojković je, kako saznajemo, neposredno pre hapšenja doputovao iz Crne Gore, gde je trenutno njegova supruga kojoj je ostavio automobil. U policiji, međutim, ne odbacuju mogućnost da u Crnu Goru nije putovao samo zbog automobila već i da bi dogovorio neke „poslove".

Inače, pre nepunih godinu dana policija je sprečila Stojkovićevu likvidaciju jer je uhapsila trojicu članova suparničke kriminalne grupe i zaplenila skoro dva kilograma razornog eksploziva. Grupa je planirala da eksploziv postavi pod njegov „audi", parkiran upravo ispred zgrade u kojoj je Stojković prekjuče uhapšen. Policija ih je, međutim, osujetila u nameri, a iza brave se našao i mladić S. N., osumnjičen da je naručilac likvidacije, nekadašnji pripadnik Stojketove grupe. Njih dvojica su u sukobu od akcije „Sablja".

Oslobođen optužbi za ubistvo

Stojković je krajem maja po drugi put osuđen na šest godina zatvora zbog razbojništva, trgovine drogom, nedozvoljenog posedovanja oružja i iznude. Zbog nedostatka dokaza Stojković je oslobođen optužbi da je učestvovao u ubistvima Miroslava Sekulića i Veselina Božovića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.